Vietnam'da Obama ziyareti öncesi muhalif rahip salıverildi

Vietnam'da Obama ziyareti öncesi muhalif rahip salıverildi

BANGKOK (AA) - Vietnam yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkeye yapacağı ziyaret öncesi hapiste bulunan yönetim karşıtı Katolik bir rahibi serbest...

BANGKOK (AA) - Vietnam yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkeye yapacağı ziyaret öncesi hapiste bulunan yönetim karşıtı Katolik bir rahibi serbest bıraktı.

Hue Başpsikoposluğunun internet sitesinde yer alan habere göre, 70 yaşındaki rahip Nguyen Van Ly cuma günü erken tahliye edildi.

Hanoi yönetiminin, ülkenin önde gelen muhaliflerinden sayılan Ly'yi serbest bırakması, ABD Başkanı Obama'nın pazar günü yapacağı ziyaret öncesi iyi niyet jesti olarak görülüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Rahip Ly'nin serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Bakanlığın Doğu Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Sözcüsü Gabrielle Price, daha önce sürekli bir şekilde Rahip Ly'nin ve diğer düşünce suçlularının serbest bırakılması çağrısı yaptıklarını belirtti.

Price, "Vietnam'daki tüm siyasi suçluları için derin endişe içindeyiz. Vietnam hükümetini, tüm düşünce suçlularını koşulsuz serbest bırakmaya ve siyasi düşüncelerini korkusuzca açıklamalarına izin vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyada sosyalizmle yönetilen az sayıdaki ülkeden biri olan Vietnam'da hükümetin Katolik kilisesiyle ilişkisi hiçbir zaman iyi olmadı. Fransız sömürge yönetimi ve komünizm karşıtı Güney Vietnam ile ilişkilendirilen Katolik kilisesi, iktidardaki Komünist Partisi'nin denetimi dışındaki etkili bir güç merkezi olarak görülüyor.

Hanoi yönetimi ülkeye uygulanan silah ambargosunu kaldırmak için ABD ile ilişkisini iyileştirmeyi istiyor. İki ülke, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddialarına karşı ortak paydada buluşuyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler