'VER ELİNİ' KEPAZELİK!

'VER ELİNİ' KEPAZELİK!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında ücretsiz olarak dağıttığı ders kitaplarında yer alan uygunsuz karikatür ve FETÖ'cülerin kullandığı Dinlerarası Diyalog algısı öğrenci ve velilerin tepkisine neden oldu

6. sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı'nda yer alan ve tartışmaya sebep olan karikatürün bulunduğu tüm 13. sayfalar imha edildiği söylenirken sayfanın imha edilmeden öğrencilere dağıtıldığı sonrasında da minik beyinlere 'bunlara takılmayın' denildiği öğrenildi. Yine bu yıl öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan 6. Sınıf Sosyal Bilimler ders kitabındaki 'Diyalog' algısı kafalarda soru işareti bıraktı.

ver-elini-kepazelik!-(4).jpg

HER KESİMDEN TEPKİ VAR

Karikatürist Selçuk Erdem tarafından yaratılan ve küresel ısınmanın işlendiği karikatür 6. sınıf ders kitaplarına konuldu. Yapılacak çalışmada öğrencilerin karikatürün iletisi üzerinde düşünmesi ve düşüncelerini arkadaşları ile paylaşması istendi. Ancak ayının pençesi ile yaptığı uygunsuz hareketi içeren karikatürün ders kitabında yer alması eğitim camiasında tepki çekti. Tepkinin ardından uygunsuz karikatürün imha edildiği açıklamaları yapılırken dağıtılan kitaplarda karikatürün imha edilmediği görüldü. 6. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarında 148. sayfasında yer alan "Medeniyetler Ülkemizde buluştu" başlığıyla verilen Dinlerarası Diyalog algısı da tepki çekti.

ver-elini-kepazelik!-(3).jpg

TEPKİ ÇEKEN KARİKATÜR HALEN DURUYOR

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılının başlamasına bir hafta kala konunun sosyal medyaya taşınmasının ardından birçok kullanıcı 'ders kitabında böyle bir karikatürün olmaması gerektiği' noktasında eleştiri getirmişti. Tartışmaların ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ilgili sayfaların imha edildiğini duyurdu ancak çocuklara dağıtılan çalışma kitaplarında bu uygunsuz karikatür sayfasının imha edilmeyerek öğretmenler tarafından minik beyinlere 'bunlara takılmayın, bakmayın' demekle yetindiği öğrenildi.

selcuk-erdem.jpg

Öte yandan karikatürün sahibi Selçuk Erdem de  ' Karikatürleri izin almadan kullanırsanız başınıza bunlar gelir. Bana sorsaydınız okul kitabı için uygun olmadığını söylerdim' diyerek karikatürün izin alınmadan kullanıldığını da sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

MEB tarafından yenilenen müfredat sonrası hazırlanan ve dün tüm okullarda dağıtılan 6. Sınıf Sosyal Bilgiler kitabındaki 'diyalog' algısı da gözlerden kaçmadı.

ver-elini-kepazelik!-(1).jpg

MEB'DE FETÖCÜLER HALA ETKİN Mİ?

Sevgi Yayınları tarafından hazırlanan ve MEB tarafından öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan 6. Sınıf Sosyal Bilgiler kitabının 148. sayfasında yer alan”Medeniyetler Ülkemizde buluştu” başlıklı metin, FETÖ’nün Vatikan adına yürüttüğü Dinlerarası Diyalog projesini anlatıyor. “Çan, hazan ve ezan sesi buluştu” sloganın yer aldığı bir gazete küpürüne yer verilen metinde, “Semavi dinlerin temsilcileri tarafından dünyaya barış çağrısı yapılması amacıyla Hatay’da düzenlenen 1. Medeniyetler Buluşması dün başladı” ifadeleri yer alıyor. Gazete haberini sunduktan sonra fotoğraf ve başlık ile ilgili öğrencilere sorular yöneltiliyor ve cevaplamaları isteniyor. Müfredatı inceleyen veliler "Milli Eğitim Bakanlığı'nda FETÖ'cüler hala etkin mi?" sorularını sorarak konu hakkında yetkililerden açıklama bekliyor.

Bilindiği üzere devletteki yapılanmaların ortaya çıkmasıyla birlikte öğrencilere dağıtılan ücretsiz kitapların hazırlanması ve basımında dikkatli davranılarak FETÖ'cü yayınevleri ve kurullarından arındırmak nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı kendi içerisinde komisyonlar oluşturmuş, hem güvenilirlik hem de daha ekonomik olmasını hedeflemişti.

M. Ali Elmacı-Memleket