Valiler Toplantısı

Valiler Toplantısı

Başbakan Yıldırım: (5)- "(Terörle mücadele) Akılla, izanla ve kararlılıkla işin üzerine gitmemiz lazım. Kararlılık burada kilit kelimedir. Hiç rehavete kapılmadan olayın üstüne üstüne gideceğiz"- "Doğu ve Güney Doğu illerinde gençlerimiz çeşitli vesileler

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, terörle mücadeleyle ilgili, "Akılla, izanla ve kararlılıkla işin üzerine gitmemiz lazım. Kararlılık burada kilit kelimedir. Hiç rehavete kapılmadan olayın üstüne üstüne gideceğiz." dedi.

Yıldırım, İçişleri Bakanlığınca Vilayetler Evi'nde düzenlenen Valiler Toplantısı'nda terörün mali kaynaklarının, silah, alet edevat ve lojistik kaynaklarının ortadan kaldırılmaması halinde yürütülen mücadelenin bedelinin ağır, süresinin de uzun olacağını söyledi.

Bundan dolayı akılla, izanla ve kararlılıkla işin üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım "Kararlılık burada kilit kelimedir. Hiç rehavete kapılmadan olayın üstüne üstüne gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Hafta sonu Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ili ilgilendiren kalkınma, istihdam ve refah paketini açıkladıklarını anımsatan Yıldırım, "Bu büyük bir yatırım hamlesi. Fiziki yatırım, istihdama yönelik yatırım, bu 23 ilin olduğu bölgede 5 tane ana cazibe merkezi ve bunun etrafındaki iller. Bu projenin A'dan Z'ye her şeyini inceleyin arkadaşlar. Bunların uygulanması ve takibi sizin göreviniz. Burada ciddi yatırımlar var. Laf olsun diye teşvik yok. Hep somut, istihdam oluşturan, üretimi sağlayan, turizmi ve sosyal hayatı canlandıracak projeler var." diye konuştu.

- "Amacımız bölgeler arasındaki kalkınma farkını kaldırmak"

Açıkladıkları ekonomik teşvik paketine ilerleyen dönemde sosyal ve kültürel projeleri de ekleyeceklerini bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Amacımız bölgeler arasındaki kalkınma farkını ortadan kaldırmak. Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye'de bu 23 ilin milli geliri kişi başına 800 doların altındaydı. 15 yıl sonra 5 bin dolara çıktı. Milli gelirde 6 kat artış sağlanmış ama hala Türkiye ortalaması yakalanmadı. O halde ne yapacağız, bu programla aradaki farkı kapatacağız. Kapatınca ne olacak? Bu konuştuğumuz meselelerin çoğunu konuşmayacağız. 2023'ü, 2030'ları konuşacağız. Dünyanın parmakla sayılır ülkeleri arasına girmeye ne kadar yakın olduğumuzu konuşacağız. Kaynaklarımızı, enerjilerimizi boşa harcamayacağız. Dolayısıyla bu proje size emanet."

Yıldırım, çok dikkatli bir şekilde hazırlanan teşvik paketinin sahada başarıya ulaşmasının valilerin elinde olduğunu dile getirerek, sahada başarılı olunmaması halinde her çabanın boşa gideceğini söyledi.

Valilerden, açıkladıkları teşvik paketine sahip çıkmalarını isteyen Yıldırım, azimli ve kararlı olunması halinde başarılamayacak hiçbir işin olmadığını vurguladı.

Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşayan vatandaşlar ile Batıda yaşayan vatandaşların kaynaştırılmasının önemi dile getiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Doğu ve Güneydoğu illerinde gençlerimiz çeşitli vesilelerle batıya taşıyalım, batıdan, doğuya götürelim, insanları kaynaştıralım, ayrışmayı ortadan kaldıralım. Birbiriyle buluşsunlar. Bakın havayolunun gelişmesinin sadece Türkiye'nin iç ekonomisine faydası yok, insanlar birbiriyle kardeş oluyor. Çeşitli bölgelerden, çeşitli gelir gruplardan insanlar bir araya geliyor, öz güveni artıyor. Ne kadar güzel bir şey. Onun için doğu ile batı iletişimini asla unutmayalım, boş bırakmayalım. Batıdakiler gidip orayı görsünler, empati yapsınlar. Doğudakiler gelip batıyı görsünler ve bu bizim kardeşliğimize, toplumsal uzlaşmamıza ve toplumsal geleceğimize de çok büyük katkı sağlayacak."

- "Yazın da kışın da saat aynı"

Yıldırım, öğrencilerin sadece okulda ders yapmasının yetmediğini belirterek, salondaki valilere, öğrencilerin heyecanını artıracak etkinlikler gerçekleştirmeleri gerektiği çağrısında bulundu.

Uzun bir bayram tatilinin olduğuna işaret eden Yıldırım, yola çıkan vatandaşların heyecanlı olduğunu, bu yüzden vatandaşların trafik kurallarına uymasını istediklerini söyledi.

Yıldırım, 2003'te 8 milyon aracın bulunduğunu anımsatarak, şu anda ise trafikte 21 milyon aracın yer aldığını, kazalarda da bir artışın yaşandığını dile getirdi. Yollardan kaynaklanan büyük bir sıkıntının olmadığını belirten Yıldırım, "Kurallara uyacağız, acele etmeyeceğiz. Acele etmekle etmemek arasında 5 dakika fark var, 5 dakika 'bir hayat' demektir." dedi.

Şehitler için vatandaşların arzusu üzerine bir kampanya başlattıklarına değinen Başbakan Yıldırım, "Fakat biraz üzüldüm. Valiliklerimiz bu kampanyaya gerekli desteği vermedi, gerektiği kadar vermedi. Herhalde duyurulamadı ama nedeni ne olursa olsun 15 Temmuz'da bu millet ve ülke için bu kadar büyük fedakarlık göstermiş şehitlerimize çok daha büyük borcumuz olduğunu asla unutmayalım. Önemli olan orada toplanacak para değil önemli olan onların nasıl karşılandığıdır. Eminim ki hepimiz baş tacı ettik şehitlerimizi, gazilerimizi." diye konuştu.

Yıldırım, artık bu seneden itibaren yaz kış saat uygulamasının olmayacağını vurgulayarak, "Kaldırdık. Kafa karışıklığı olmayacak. Yazın da kışın da saat aynı. Artık saatler aynı." dedi.

Salondaki valilere, "Memurlarınızı peşinize takıp açılışlara gitmeyin." uyarısında bulunan Yıldırım, "Vatandaşın derdinin size ulaşmasını beklemeyin, siz onlara ulaşın. Gidin, arayın, bulun. Size gelenden ziyade size gelmeyenler daha önemlidir." diyerek konuşmasını tamamladı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler