"Uzlaştırma Uygulamasının Değerlendirilmesi" toplantısı

"Uzlaştırma Uygulamasının Değerlendirilmesi" toplantısı

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı İrcal: "Artık kolluk kuvvetleri sıcağı sıcağına olay olduğunda taraflara bir şey sormasın. 'Uzlaşmak istiyor musun?' sorusu 'Şikayetten vazgeçiyor musun? Bu işi kapatalım' manasında anlaşılıyor ve olumsuz bir şekilde sonuçlanıy

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunun "uzlaştırma" konusunda yaptığı çalışmalar anlatıldı.

Sivas Adliyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Sivas Barosu Avukatları ve Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Listesine Kayıtlı Diğer Uzlaştırma Uygulamasının Değerlendirilmesi" toplantısında konuşan Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, uzlaşma sisteminin hayata girdiği günden bugüne etkin bir şekilde uygulanmadığını söyledi.

Bunun çeşitli sebeplerinin bulunduğunu belirten İrcal, gelinen noktada güçlü bir iradenin oluştuğunu ifade etti. Savcılık bünyesinde kısa bir süre önce Uzlaştırma Bürosu'nun kurulduğunu anımsatan İrcal, "Artık kolluk kuvvetleri sıcağı sıcağına olay olduğunda taraflara bir şey sormasın. Çünkü kolluk kuvvetlerimiz uzlaştırmanın mahiyetini bilmiyorlar. Olay sıcağı sıcağını olmuş, tazeliğini koruduğu bir anda 'Uzlaşmak istiyor musun?' sorusu 'Şikayetten vazgeçiyor musun? Bu işi kapatalım' manasında anlaşılıyor ve olumsuz bir şekilde sonuçlanıyor." dedi.

Hukuk eğitimi almış kişiler arasından seçilen uzlaştırıcılara çok büyük işler düştüğünü anlatan İrcal, şunları dile getirdi:

"Uzlaştırıcı dosyayı aldıktan sonra tarafları çağırıp, sürecin zorluklarından bahsederek, 'direk şikayetten vazgeç, uzlaşın, bu iş bitsin' demek bu işin amacına da mahiyetine de aykırı olduğu kanaatindeyim. Uzlaştırıcı bir hakim gibi olayı irdeleyip bütün delilleriyle değerlendirip karar verecek değildir. İlk aşmada dosyayı aldığı zaman, okuduğu ve incelediği zaman hukuk, adalet, hak ne gerektiriyorsa bir kanaat edinmesi lazım. Bu kanaatten sonra taraflara bir teklif yapması lazım."

Adalet Komisyonu Başkanı Burçin Çetinkaya ise uzlaştırma ve arabuluculuk yöntemlerinin adliyelerin yükünü azaltmak, davaların, çekişmelerin adliyelere gelmeden sonuçlandırılmasına yönelik işlemler olduğunu belirtti.

Son 10 yılda adliyelerin işinin oldukça arttığını vurgulayan Çetinkaya, "Bu bakımdan mahkemelerin iş yükünü azaltmada, insanlar arasındaki nizaların devam etmesini engellemede, uzlaştırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Uzlaşma inşallah eski kültürümüzde olduğu gibi uygulanır." ifadelerini kullandı.

Sivas Baro Başkanı Hakan Bahadır da uzlaştırmanın etkin bir şekilde kullanılmamasının en önemli nedenlerinden birisinin sosyal hayatın içinde olan avukatların bu sisteme dahil edilememiş olmasından kaynaklandığını söyledi.

Yapılan toplantıda avukatların bu sisteme dahil edileceğinin açık şekilde gösterildiğine dikkati çeken Bahadır, "Avukat arkadaşlarımızın sisteme vereceği katkıyla uzlaştırma çok daha önemli yerlere gelecektir. Uzlaştırmayı biz barışma olarak görüyoruz. Eğer insanlar barışırsa toplumdaki huzura bir katkısı olur." dedi.

Uzlaştırma Bürosunda görevli savcı Dr. Ayhan Bozlak ise Sivas'ta 2015 yılında uzlaştırmacıya 201 dosya edildiğini, 141 dosyanın uzlaştırıldığını ve başarı oranının yüzde 70 olduğunu aktardı.

Bu yıl ise Uzlaştırma Bürosu kurulduktan sonra son 2 haftada önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Bozlak, bu konuda basın mensuplarına önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Bozlak, uzlaşmanın tanınması, toplumda bilinirliğinin artırılması için zaman zaman ilginç uzlaşma olaylarını basınla paylaşacaklarını dile getirdi.

Programa hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler