Üretim Reform Paketi Tanıtım Toplantısı

Üretim Reform Paketi Tanıtım Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü soruları yanıtladı:- "2015 yılında sanayicilerin TRT'ye ödediği pay 344,2 milyon lira. Biz bunu kaldırıyoruz"- "Sanayicilerden TRT'ye bir pay ödeniyordu. Maliye Bakanılığımız TRT için şans ve talih oyunlarından kesil

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayicilerin elektrik tüketimlerinde TRT'ye pay ödediğine dikkati çekerek, "2015 yılında sanayicilerin TRT'ye ödediği pay 344,2 milyon lira. Biz bunu kaldırıyoruz. Maliye Bakanlığımız TRT için şans ve talih oyunlarından kesilen bir paydan TRT'ye kaynak aktaracak. TRT desteksiz kalmayacak ama TRT'yi destekleyen sanayicimiz değil, şans ve talih oyunlarından gelen gelir olacak." dedi.

Bakan Özlü, Üretim Reform Paketi'nin tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki OSB'lerdeki doluluk oranının yüzde 70-71'ler seviyesinde kaldığını, yaklaşık yüzde 30'unun boş olduğunu ifade eden Özlü, bunları sanayicilerle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Özlü, Kocaeli gibi illerde bu arazi tahsislerinin olamayacağını dile getirerek, "Orada olmaz çünkü dolu, Kocaeli'deki sanayi parseli fiyatlarına bakıldığında Singapur'dakilerden daha pahalı olan yerler var. Bu, kalkınmada öncelikli yörelerde ağırlıklı olarak uygulanacak. Bununla ilgili bir yasa zaten vardı. Bunun süresi 12 Nisan'da bitmişti. Bunu kalkınmada öncelikli illerde Bakanlar Kurulu kararı ile uzatacağız." diye konuştu.

Fabrikaların hafta sonu çalışmak için belediyelerden izin alması gerektiğine işaret eden Özlü, düzenlemeyle bunun ortadan kaldırıldığını söyledi. Özlü, hafta sonu tatili muafiyetinin sanayiciye yıllık katkısının 233 milyon lira olacağının altını çizdi.

- TRT'yi sanayiciler değil, şans oyunlarından gelen gelir destekleyecek

Sanayicilerden elektrikte TRT payı alındığına işaret eden Özlü, "Bunu Maliye Bakanlığımızla görüştük. Maliye Bakanlığımız TRT için şans ve talih oyunlarından kesilen bir paydan TRT'ye kaynak aktaracak, sanayiciler değil. TRT desteksiz kalmayacak ama TRT'yi destekleyen sanayicimiz değil, şans ve talih oyunlarından gelen gelir olacak. 2015 yılında sanayicilerin TRT'ye ödediği pay 344,2 milyon lira. Biz bunu kaldırıyoruz." ifadesini kullandı.

Planlı sanayi alanları için emlak vergisinin kaldırılması ve yapı denetim hizmet bedeli indirimi ile ilgili desteklere ilişkin bir soru üzerine de Özlü, "Emlak vergisi payı organize sanayi bölgeleri için yılda 360 milyon lira. Bunu da kaldırıyoruz. Sanayi siteleri için getirdiğimiz yapı denetimi hizmet bedeli indirimi ile de yılda 127 milyon 828 bin lira ilave bir hak sağlıyor. Sanayi sicili almış her sanayici için emlak vergisini kaldırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Zeytinlik sahalarının korunmasında izin yetkisi Tarım Bakanlığında olacak

Özlü, şehir içindeki sanayi sitelerinin taşınmasını mülk sahiplerinin rızası ile gerçekleştireceklerinin altını çizerek, bu işletmeleri daha modern, günümüz şartlarında planlı, içerisinde sosyal donatıları olan düzenli bölgelere taşımayı amaçladıklarını, konum olarak şehir merkezlerinde kaldıkları için arazilerin değerli olduğunu, şehir içindeki arazilerin nasıl değerlendirileceğine de belediye, mülk sahibi gibi tarafların karar vereceğini bildirdi.

Söz konusu taşınma için gerekirse Hazine arazilerinin de tahsis edilebileceğini dile getiren Özlü, "Örneğin Malatya'da böyle bir durum söz konusu. Bir bölge var, sanayici taşınmak istiyor. Talip oldukları bir yer var, o yeri Milli Emlak ile görüşeceğiz, bir anlaşma sağlayıp, oraya taşıyacağız." dedi.

Özlü, Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulunun kurulmasına ilişkin ise şunları kaydetti:

"(Sanayi yatırımlarından) Zeytinlik sahalarının korunması ile ilgili kanunda bir boşluk var. Bu zeytinlik ile ilgili ilk yasa 1939 yılında çıkarılmıştı. 1995'te revize edildi, bu hala uygulamada. Bunu aslında güncelliyoruz, bir çerçeve çiziyoruz. Bu yasayı teknolojideki gelişmelere ve günün şartlarına göre güncellemek istiyoruz. 'Sanayi bölgeleri kurmak için zeytinlik alanlar perişan ediliyor 'gibi bir suçlamanın altında kalmak istemiyoruz. Kurul karar verecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu izni verecek veya vermeyecek, nihayette izin verme yetkisi zeytinlik sahaları için bizde değil Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında olacak. Bu kurul iller bazında valinin başkanlığında kurulacak. Benim şahsi fikrimi söyleyeyim. Birinci sınıf tarım arazilerine zeytinciliğin çok düzenli bir şekilde yapıldığı yerlede asla sanayi parseli, OSB veya endüstri bölgesi kurmaktan yana değilim, öyle bir talep geldiği takdirde benden döner."

- "Ürünleri toplatabileceğiz"

Enerji verimsiz ürünlerin denetlenmesi ve uygunsuzluk durumunda idari yaptırımların uygulanması noktasında tedbirlerini genişleteceklerini hatırlatan Özlü, piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili Bakanlığa verilen yetkiyi kullanacaklarını, Üretim Reform Paketi ile ilgili yasayla da yetkilerini genişleteceklerini söyledi.

Özlü, piyasadaki enerji sınıfı "A+++" ürünleri denetleme konusunda şu an çok etkin olamadıklarını, bu etkinliği artıracaklarını dile getirerek, uygunsuzluklar için cezaları da belirlediklerini, ürünlerin toplatılması gibi yaptırımların da olduğunu belirtti.

Pakette sanayi odalarının korunmasına ilişkin bir madde olup olmadığının sorulması üzerine de Özlü, "Onu Bakanlar Kurulunda görüştük. Ticaret ve sanayi odalarını birbirinden ayırmama yönünde bir konsensus oldu." ifadesini kullandı.

Özlü, pakette Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) kurumsal yapısının güçlendirilmesine ilişkin bir düzenlemenin de bulunduğuna dikkati çekerek, sicil alan OSB'lerin OSBÜK'e üye olma zorunluluğunu getireceklerini söyledi. Özlü, OSBÜK'ün fonksiyonel hale getirilmesi için adımlar atacaklarını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :