Ürdün'de parlamento seçimleri

Ürdün'de parlamento seçimleri

Ürdün'de parlamento seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi

AMMAN (AA) - Ürdün'de gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde oy verme işleminin sona erdiği bildirildi.

Bağımsız Seçim Kurumu Başkanı Halid el-Kelalide, başkent Amman'da düzenlediği basın toplantısında, yerel saatle 07.00'de başlayan ve verilen bir saatlik ek süreyle 20.00'ye kadar uzatılan oy verme işleminin sona erdiğini söyledi.

Oy sayım işleminin uzun süreceğini belirten ancak süre vermeyen Kelalide, meydana gelen hırsızlık nedeniyle 8 sandıkta seçimin tekrarlanacağını ifade etti.

Seçimlere katılım oranının yüzde 36 ile sınırlı kaldığı Ürdün'de 4 milyon 130 bin 145 seçmenden sadece 1 milyon 492 bin 273'ünün sandık başına gittiği belirtildi.

Ürdün'deki seçimler, terör örgütü DAEŞ'in büyük bölümünde egemen olduğu Irak ve Suriye'deki kriz nedeniyle güvenlik sıkıntısının yaşandığı bir atmosferde gerçekleşti.

Ürdün’de, partileşmenin önünde önemli bir engel olarak kabul edilen "taşınamaz tek oy sistemi" kaldırılarak yeni seçim kanunu getirilmişti. Yeni yasayla milletvekili sayısı 150’den 130'a düşürülmüştü. Yasa, seçmene her seçim dairesinde tahsis edilen sandalye sayısınca eşit oy kullanma imkanı tanıyor.

Ürdün parlamentosu Kral tarafından atanan isimlerden oluşan Senato ve 4 yılda bir gerçekleşen seçimlerle iş başına gelen Temsilciler Meclisi olmak üzere 2 kanattan oluşuyor. Senato üyelerinin milletvekili sayısının yarısını geçmemesi gerekiyor.

Parlamento seçimi için ülke genelinde oy kullanma işlemleri bu sabah başlamıştı. Seçimde, 226 listeden bini erkek, 252'si kadın olmak üzere bin 252 aday yarışıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler