Ürdün'de Balfour Deklarasyonu protestosu

Ürdün'de Balfour Deklarasyonu protestosu

İngiltere'nin Amman Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan deklarasyonu protesto etti

AMMAN (AA) - Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan "Balfour Deklarasyonu" 100'üncü yılında Ürdün'ün başkenti Amman'da protesto edildi.

Ürdün Ulusal Komitesi tarafından İngiltere'nin Amman Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, deklarasyon aleyhinde pankartlar taşıyarak sloganlar attı.

Komitenin basın sorumlusu Yunus Zehran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistin halkına yönelik zulüm sona erip hakları iade edilene kadar İngiltere, üzerindeki utanç izini taşıyacaktır." dedi. Zehran, İngiliz hükümetine Filistin halkından özür dileme çağrısında bulundu.

Ürdün Baro Başkanı Mazin Arşidat da Filistin sorununun sebebi olan İngiltere'nin öncelikle yaptıkları nedeniyle Filistin ve Arap halklarından özür dilemesi gerektiğini vurgulayarak, "İngiltere, deklarasyonu geri çekmeli. Biz hep bir ağızdan Filistin'i unutmayacak bir halk olduğumuzu söylüyoruz." diye konuştu.

Gösterinin sonunda eylemcileri temsilen bir grup, "Avam Kamarası'nın deklarasyonu yasa dışı ilan etmesi, İngiliz hükümetinin, yol açtığı zararlar için Filistin-Arap halklarından özür dilemesi"ni talep eden bir dilekçeyi büyükelçiliğe teslim etti.

- Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler