"Ülkenin zenginliği tarihi anıtların varlığıyla ölçülür"

"Ülkenin zenginliği tarihi anıtların varlığıyla ölçülür"

Kosova Anıtları Koruma Enstitüsü Müdür Vekili Gerguri:- "Ülkenin zenginliği tarihi anıtların varlığıyla ölçülür. Priştine'de Osmanlı döneminden kalma çokça eser bulunuyor"- "Halkın yüzde 95'ini Müslümanların oluşturduğu bir yerde insanlara dini ritüelleri

PRİŞTİNE (AA) - FİGEN SHABAN - Kosova Anıtları Koruma Enstitüsü Müdür Vekili ve Konservasyon ile Restorasyon Bölüm Şefi Agim Gerguri, başkent Priştine'de Osmanlı döneminden kalma birçok eser bulunduğuna işaret ederek, "Ülkenin zenginliği tarihi anıtların varlığıyla ölçülür." dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Gerguri, ülkede son zamanlarda artış gösteren İslamofobik saldırılar, tarihi ve dini eserlerin durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bir süre önce yapılan başkent Priştine'deki dini eserlere yönelik İslamofobik saldırılara değinen Gerguri, saldırıları gerçekleştirenlerle emniyet ve yargı kurumlarının ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

Bu tür saldırıların kendilerine yakışmadığını belirten Gerguri, "Kosova halkı yıllarca bu camilerde ibadetlerini gerçekleştirmiştir. (Arnavutluk'un başkenti) Tiran'da inşa edilen cami ile paralel olarak burada da bir cami inşa edilmesinde hiçbir kötülük bulunmuyor." diye konuştu.

Gerguri, Arnavut halkının geçmişten gelen kültür ve tarihinin korunması gerektiğini vurgulayarak, Priştine'de inşa edilen katedralin ve 1990'lı yıllardaki Ortodoks kilisesi inşasının hiçbir tepkiye neden olmadığını hatırlattı.

Kosova'da halkın yüzde 95'inin Müslüman olduğuna dikkati çeken Gerguri, "Halkın yüzde 95'ini Müslümanların oluşturduğu bir yerde insanlara dini ritüellerini yerine getirmesini sağlamadığınız takdirde demokratik bir ülke ve demokrasiyi destekleyen bir halk olamazsınız. Bu haksızlıktır." ifadesini kullandı.

Gerguri, geçmiş yıllarda yıkılan Priştine Çarşısı'nı da anımsatarak, vatandaşların eski Priştine'yi hatırlayacakları bir mahalleye sahip olmaları gerektiğini kaydetti.

- TİKA ile iş birliği

Kosova'da farklı alanlarda önemli projeler gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile yaptıkları işbirliğine de değinen Gerguri, Çarşı Camisi veya diğer adıyla Sultan Murat Camisi'nin 2013 yılında duran restorasyon çalışmalarının TİKA tarafından tamamlanacağını aktardı.

TİKA'nın uzman, konservatör ve mühendislerinin restorasyonun nasıl yapılacağını tespit için Priştine'ye geldiklerini söyleyen Gerguri, restorasyonun bu yıl veya gelecek yıl tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.

Gerguri, ülkenin zenginliğinin tarihi anıtların varlığıyla ölçüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Priştine'de Osmanlı döneminden kalma çokça eser bulunuyor. Bunlar arasında Fatih Sultan Mehmet'in babası için inşa ettirdiği Çarşı Camisi veya diğer bilinen adlarıyla Taş Cami veya Sultan Murat Camisi bulunuyor. Tamamı taştan yapılmış muhteşem minaresinin, Avrupa'nın en güzel minarelerinden biri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Büyük Cami, Yaşar Paşa Camisi, Llap veya Ramadaniye Camisi de var."

Çalışmaların yüklü bütçe gerektiği için durduğunu kaydeden Gerguri, kurum olarak yeterli bütçeye sahip olmamalarına rağmen Gilan'daki Atik Camisi ve 1999 yılında Kosova savaşında Sırp güçler tarafından yakılan Llap Camisi'nin restorasyonlarını gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler