UCM'nin Burundi devleti hakkında soruşturma başlatması

UCM'nin Burundi devleti hakkında soruşturma başlatması

Devlet Başkanı Danışmanı Nyamitwe:- "UCM yoldan çıktı. Yapılan hile apaçık ortada. Burundi bu savaştan galibiyetle ayrılacak. Batı son kartlarını oynuyor"

BUJUMBURA (AA) - Burundi hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Burundi'de devlet destekli işlendiği iddia edilen suçlar hakkında soruşturma başlatmasına tepki gösterdi.

Devlet Başkanı Danışmanı Willy Nyamitwe, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan, "UCM yoldan çıktı. Yapılan hile apaçık ortada. Burundi bu savaştan galibiyetle ayrılacak. Batı son kartlarını oynuyor." paylaşımını yaptı.

Hükümet yanlısı İzere Birliği adlı sivil toplum kuruluşu Başkanı Francois Xavier Ndaruzaniye, bu soruşturmaya karşı çıkacaklarını söyledi.

Mağdurların avukatlarından Bernard Maingain ise karardan memnun kaldığını ve binlerce Burundiliyle bu soruşturmaları yakından takip edeceklerini dile getirdi.

- "Burundi'de adalet anıtının inşası başladı"

Armel Niyongere adlı bir başka avukat da "Burundi'de adalet anıtının inşası başladı. Yaşamını yitirenlerin boşuna öldüğünü zannedenler yanılgı içindeler. Ölenler, bu anıtın yapı taşlarından birisi olacak. Yaşasın adalet." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonunun (FIDH) yazılı açıklamasında, Burundi'nin uluslararası gazetecilere ve soruşturma görevlilerine kapıyı kapattığını ve UCM'den çekilerek kendini uluslararası camiasından soyutladığına dikkati çekerek bu soruşturma sürecinin zorlu geçeceğini bildirdi.

UCM kaynakları, soruşturmaya konu olan suçların Burundi'nin UCM'ye üye olduğu dönemde işlendiğine işaret ederek Burundi'nin UCM'den çekilmesinin soruşturmayı etkileyemeyeceğini savundu.

UCM tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Burundi tarafından desteklendiği iddia edilen cinayet, tecavüz ve işkence gibi suçlar hakkında mahkemece soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

- Burundi UCM krizinin arka planı

Burundi'de 10 yıldır iktidarda Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından siyasi kriz ve şiddet olayları başlamış, olaylar Nkurunziza'nın üçüncü kez seçilmesinden sonra da devam etmişti.

Resmi verilere göre, şiddet olaylarında binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 400 binden fazla kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı.

UCM, Nisan 2016'da Burundi'deki şiddet olaylarının açıklığa kavuşturulması için ön soruşturma başlatmış, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de bir kaç ay sonra, ülkedeki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere Burundi'ye uluslararası bir soruşturma komisyonu gönderme kararı almıştı. Bunun ardından hükümet, 2004'te üye olduğu UCM'den geri çekilmek istediğini duyurmuş ve geçen ay mahkemeden resmen ayrılmıştı.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler