TZD Başkanı Yetkin:

TZD Başkanı Yetkin:

"ÇAYKUR bölgede yetiştirilen ürünün yaklaşık yüzde 60'ını almaktadır ve ürününü kuruma satamayan yaklaşık yüzde 40'lık üretici kesimi mağdur olmaktadır"- "Bu durum nedeniyle acilen üreticiyi, işletmeciyi, pazarlamacıyı ve tüketiciyi koruyan kanuni bir düz

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, ÇAYKUR'un bölgede yetiştirilen ürünün yaklaşık yüzde 60'ını aldığını ve ürününü kuruma satamayan yaklaşık yüzde 40'lık üretici kesiminin mağdur olduğunu savundu.

Yetkin, yazılı açıklamasında, 25 Nisan'da ÇAYKUR tarafından yapılan tomurcuk çay alımlarıyla başlatılan 2016 yılı yaş çay alım kampanyasının devam ettiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, üreticiye yaş çay için 1,77 lira taban fiyat ve 13 kuruş destekleme primiyle kilo başına toplam 1,90 lira ödeme yapılacağını açıkladığını hatırlatan Yetkin, "Geçen yıl yaş çaya 1,58 lira taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1,70 lira ödeme yapılmıştı. Buna göre çay alım fiyatında geçen yıla göre yüzde 12,3 artış gerçekleşmiştir. Belirlenen fiyat üreticinin beklentisi olan 2 liranın altında olmasına karşın olumlu karşılanmıştır. Ancak açıklanan bu taban fiyata rağmen piyasada faaliyet gösteren özel firmalar 1,40 ile 1,55 lira gibi daha düşük fiyatlardan çay alımı yaparak üreticiyi zor durumda bırakmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yetkin, ÇAYKUR'un bölgede yetiştirilen ürünün yaklaşık yüzde 60'ını aldığını ve ürününü kuruma satamayan yaklaşık yüzde 40'lık üretici kesiminin mağdur olduğunu savundu. Bu durum nedeniyle acilen üreticiyi, işletmeciyi, pazarlamacıyı ve tüketiciyi koruyan kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Yetkin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in, Çay Kanununun 2016 yılında Meclis'e getirileceği yolundaki açıklamasının üreticide büyük beklenti yarattığına işaret etti.

Geçen ay 8 liraya kadar düşen Fiskobirlik kabuklu fındık fiyatının son günlerde artış trendine girerek 10 liraya kadar yükseldiğine değinen Yetkin, fındık alım sezonunun kapanmasına doğru bu fiyatın bir miktar daha artarak sezon başındaki 14 lirayı bulmasını ve üreticilerin de Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) devreye girerek, en kısa zamanda alım yapmaya başlamasını beklediklerini kaydetti.

Süt Konseyince 2 yıl önce belirlenen, 1 lira 15 kuruşluk taban fiyata rağmen üreticinin litresi 80-90 kuruştan süt satmak zorunda kaldığını iddia eden Yetkin, "ÇAYKUR ve özel sektör fiyatları farklılaşması, tarım ürünlerinin pazarlanmasında, tarım ve hayvancılık ürünlerinin fiyatlarının üretim merkezinden markete gidene kadar bir kaç kat artması üreticinin emeğinin hakkını alamadığını açıkça göstermektedir. Bu durum, ÇAYKUR, Et ve Süt Kurumu (ESK), Fiskobirlik, TMO gibi kurumların güçlendirilmesi ve piyasaya daha etkin bir biçimde girmesinin önemini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :