"TÜRKSOY ile zengin mirasımızı tanıtıyoruz"

"TÜRKSOY ile zengin mirasımızı tanıtıyoruz"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov:- "Türk dünyasının zengin mirasını ve kültürünü tanıtıyoruz"- "Devletler arasında bazen soğuk ilişkiler olabiliyor. O zamanlar da biz sanatçılarımızla, gençlerimizle düzenlediğimiz konser, konferans, yarışma, festivaller i

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, TÜRKSOY'un faaliyetleriyle Türk dünyasının zengin kültür mirasının tanıtıldığını belirterek, "Devletler arasında bazen soğuk ilişkiler olabiliyor. O zamanlar da biz sanatçılarımızla, gençlerimizle düzenlediğimiz konser, konferans, yarışma, festivaller ile o havayı biraz yumuşatıyoruz, ilişkilerimizi ısıtıyoruz." dedi.

Kaseinov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna ile diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 25. yıl dönümü dolayısıyla 3 Ekim'de Ankara'da düzenlenen törende aldığı Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü'nden duyduğu heyecan ve onuru dile getirdi.

Ödülünü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan alan Kaseinov, "Bu madalya, sadece benim için değil, dünyadaki yetenekli gençler, büyük şahsiyetler, kültür alanında yıllardır birlikte çalıştığım arkadaşlarım, müzisyenler, aktörler, ressamlar için. Onların emeği. Bizim sadece onları bir araya getirmemiz, onlara büyük ilgi göstermemiz lazım. Onun için bu madalya, tüm Türk dünyasının ortak madalyasıdır." diye konuştu.

Ödülü aldığı 3 Ekim'in "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü" olduğuna dikkati çeken Kaseinov, 8 yıl önce imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) kurulduğunu hatırlattı.

Bugün vesilesiyle Çimkent'te, Türkistan'da konserler düzenlediklerini belirten Kaseinov, "Türk dünyasının 10 ülkesinden sanatçılar, büyük konserler verdi. Ancak bu günü Kırgızistan'da, Azerbaycan'da, her ülkemizde daha geniş katılımla kutlamamız lazım. Bu gelenek gittikçe büyüyor." ifadelerini kullandı.

- "Türk dünyasının zengin mirasını tanıtıyoruz"

TÜRKSOY'un Türk dil ve kültür birliği içindeki sanatçıları bir araya getirdiği kültür ve sanat faaliyetlerine dikkati çeken Kaseinov, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Gençlik Oda Korosu'nu örnek verdi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Türk Cumhuriyetleri'nden genç müzisyenlerin yer aldığı Gençlik Oda Korosu'nun 5-12 Temmuz 2015'te Almanya'da düzenlenen 2. Avrupa Koro Oyunları'ndaki yarışmalarda Türk dünyasını temsil ederek 3 altın madalya kazandığını hatırlatan Kaseinov, "Oraya 57 devlet katıldı. 5 binden fazla katılımcı oldu. Yaklaşık 8 bin kişinin önünde biz Kazak, Azerbaycan, Türkiye, Tatar şarkılarını söyledik. Dinleyenlerin belki de yüzde 99'u ilk defa duydu bu şarkıları." ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY Gençlik Oda Korosu'nun yarışmalarda Avrupa korolarının arasından ön plana çıkmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kaseinov, "Böylece Türk dünyasının zengin mirasını ve kültürünü tanıtıyoruz." ifadesini kullandı.

- "Devletler arasında soğuk ilişki varsa sanatla ısıtıyoruz"

Son yıllarda Avrupa ve ABD'den çok davet aldıklarını söyleyen Kaseinov, Türk dünyasının buralarda görevli büyükelçilerinin, bulundukları ülkelerde TÜRKSOY'un sanat faaliyetlerinin düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kaseinov, Türk dünyası halklarını sanat ve kültürle bir araya getiren TÜRKSOY'un aynı zamanda Türk Cumhuriyetleri'ni de sanat yoluyla tanıttığını vurguladı.

Düsen Kaseinov, "Devletler arasında bazen soğuk ilişkiler olabiliyor. O zamanlar da biz sanatçılarımızla, gençlerimizle düzenlediğimiz konser, konferans, yarışma, festivaller ile o havayı biraz yumuşatıyoruz, ilişkilerimizi ısıtıyoruz." dedi.

Türkiye'de müzik üniversitesi açılması fikrini desteklediğini belirten Kaseinov, "Kendi müziğimizi bilmemiz, gençlere öğretmemiz, dünyaya göstermemiz lazım. Müziğimiz çok zengin. Şimdi gençler, sadece Batı müziğiyle ilgileniyor. Batı müziğini bilelim ama en başta kendi müziğimizi bilmemiz lazım. Zamanında Sovyetler yıkıldığında 'Dünyaya bir elimizde dombra, Kazak çalgısı, bir elimizde keman ile geliyoruz" demiştim. Her ikisi de aynı seviyede olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler