Türkiye'nin Çad ile ilişkileri gelişiyor

Türkiye'nin Çad ile ilişkileri gelişiyor

Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Ergen:- “Çad, Kudüs konusunda Türkiye ile birlikte hareket etmiş ve FETÖ'ye ait okulları Türkiye’ye devretmiştir. Bu adımlar ilişkilerin olumlu yönde seyretmesine katkıda bulunmuştur”- “İki ülke arasında ikili antlaşmalar

ENCEMİNE (AA) - HALİL İBRAHİM ER - Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Erdal Sabri Ergen, Türkiye ile Çad ilişkilerinin her alanda ilerlediğini belirterek, Çad'ın özellikle dış politika alanında Türkiye'yi desteklediğini söyledi.

Büyükelçi Ergen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çad ziyareti ve Türkiye'nin Çad ile ilişkileri üzerine AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 90 kişilik iş adamıyla Çad’a düzenlediği ziyaretin önemine işaret eden Ergen, ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir iş adamları forumu oluşturulduğunu hatırlattı.

- Çad, Kudüs konusunda Türkiye ile hareket etti

Büyükelçi Ergen, Çad'ın Türkiye'nin dış politikasına desteğine dikkati çekerek, “Çad, Kudüs konusunda Türkiye ile birlikte hareket etmiş ve FETÖ'ye ait okulları Türkiye’ye devretmiştir. Bu adımlar ilişkilerin olumlu yönde seyretmesine katkıda bulunmuştur.” dedi.

Çad ile yapılan ikili antlaşmalar ve protokollere de değinen Ergen, “İki ülke arasında ikili antlaşmalar imzalanmıştır. Bu protokollerin başında TİKA’nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) buradaki çalışmaları ve Türkiye’nin Çad’da bir kompleks yapması için tahsis edilen 20 bin dönümlük arazi de vardır.” ifadelerini kullandı.

- Türkiye'ye iki önemli inşaat teklifi

Büyükelçi Ergen, Çad hükümeti tarafından Türkiye’ye başkentte bir havaalanı ve köprü inşaatı olmak üzere iki önemli inşaat teklifi sunulduğunu aktardı.

Türk iş adamlarını Çad’da yatırım yapmaya davet eden Büyükelçi Ergen, “Burada Türk iş adamları için tarım, hayvancılık ve petrol başta olmak üzere birçok alanda iş imkanı bulunmakta." dedi.
Çad ile yapılan eğitim iş birliği konusuna da değinen Ergen, “Çad ile eğitim konusunda da büyük bir iş birliğine gidilecek. Eğitim konusunda Maarif Vakfı bünyesinde çalışmalar olacak. Buraya verdiğimiz çok burs var. Ayrıca TİKA’nın kurmak istediği komplekste bir meslek eğitim okulu açacağız. Çad özellikle teknoloji konusunda bizden okul istiyor ve bu okulun amacı, ihtiyaç duyulan ara elemanı yetiştirmek. Ayrıca burada din adamlarının eğitimi konusunda da talep bulunuyorlar.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Ergen, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabet edip Türkiye’ye gitmesinin çalışmaları daha da hızlandıracağını dile getirerek, "Cumhurbaşkanımızın Çad ziyaretinin iki ülkenin ilişkileri açısından dönüm noktası olmasının yanı sıra kamuoyunda da Türkiye lehine bir atmosferin oluşmasına yol açtı. Bu sayede medya Türkiye’den ve Erdoğan’dan bahsetti. Ülkemiz hakkında doğrudan bir bilgi edinme imkanını elde ettiler.” diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler