Türkiye'den Nijerya'ya ilk "Laparoskopik Cerrahi Eğitimi"

Türkiye'den Nijerya'ya ilk "Laparoskopik Cerrahi Eğitimi"

Nijerya'da TİKA desteğiyle akademisyen, doktor, hemşire ve tıp öğrencilerine "Laparoskopik Cerrahi Eğitimi" verildi

ABUJA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ortaklığı ile Nijerya'da ilk kez akademisyen ve sağlık personellerine "Laparoskopik Cerrahi Eğitimi" verildi.

Uluslararası Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Derneği (ILRSA) ve Türk Ürolojik Laparoskopik Cerrahi Çalışma Grubu (TÜRKÜROLAP) tarafından TİKA desteğiyle düzenlenen eğitim, Kalabar Üniversitesi Eğitim Hastanesinde yapıldı.

Prof. Dr. Yaşar Özgök'ün başkanlığında düzenlenen eğitime, Nijerya Üroloji Cerrahi Birliği Başkanı Prof. Dr. Venyir Namzhi ve Avrupa Üroloji Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Christopher Chapple'nin yanı sıra sağlık alanında çalışan öğretim üyeleri, sağlık personeli, öğrenciler ile Almanya, Azerbaycan ve Türkiye'den üroloji doktorları katıldı.

Prof. Dr. Namzhi yaptığı değerlendirme konuşmasında, TİKA desteği ile düzenlenen bu kursun başarısından ve etkisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Chapple, Türk hekimlerinin laparoskopik cerrahi alanında verdikleri eğitimin etkileyici olduğunu ifade ederek, bu tarz eğitimlere gitmenin Avrupa'da bile zor olduğunu, TÜRKÜROLAP ve ILRSA mensupları ile gelecekte ortak çalışmalar yapmak istediklerini belirtti.

ILRSA ve TÜRKÜROPLAP Başkanı Prof. Dr. Yaşar Özgök, laparoskopik cerrahinin, üroloji hekimleri tarafından uygulanabilmesi için ciddi bir eğitimin gerekli olduğunu ve 38'incisini düzenledikleri bu kurslarla laparoskopik cerrahi eğitimine dünyanın her ülkesinde katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirterek, desteklerinden dolayı TİKA'ya teşekkür etti.

TİKA adına Nijerya'da bulunan Uzman Halil İbrahim Başaran da TİKA'nın sağlık alanında, özellikle Afrika'da STK'lar ile iş birliği içinde destekte bulunduğunu ve bu çerçevede Nijerya'da düzenlenecek projelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Uzman doktorların sunumlarının yanı sıra canlı laparoskopik ameliyatların da gerçekleştirildiği eğitimin Nijerya'ya sağlık alanında önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Üroloji eğitimi daha önce Yunanistan, Rusya, Sudan, Romanya gibi ülkelerde düzenlenmişti.

Türkiye'den Nijerya'ya ilk "Laparoskopik Cerrahi Eğitimi"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :