Türkiye'de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi

Türkiye'de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Özkaldı:- "Projenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Böylece sucul flora ve fauna listelerinin oluşturulması ve ülkemizde su kalitesinde ekolojik değerlendirme sisteminin kurulması için önemli bir adım atılmış olacak"

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca su kalitesinin izlenebilmesi için referans noktalarının belirlenmesi amacıyla hazırlanan "Türkiye'de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi" tanıtıldı.

Bakanlık Müsteşarı Akif Özkaldı, bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısındaki konuşmasına, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başladı.

Suyun tüm canlılar için hayati önemi bulunduğuna dikkati çeken Özkaldı, Türkiye'nin su konusunda, etkin su yönetimiyle kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirtti.

Özkaldı, "sürdürülülebilir su yönetimi" kavramının önemli olduğunu, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün bu doğrultuda başarılı işler gerçekleştireceğini anlattı.

Türkiye'nin su yönetimi tarihçesi hakkında bilgi veren Özkaldı, su kaynaklarına etki eden tehlikeli maddelerin, su temin hatlarındaki kayıp kaçakların kontrolü, içme suyu arıtma tesislerinin durumlarının belirlenmesi, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi gibi birçok konuda projeler yürütüldüğünü ve eylem planları hazırlandığını söyledi.

Türkiye'de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi'ne ilişkin değerlendirmede bulunan Özkaldı, şunları kaydetti:

"Projeyle ülkemizde 25 havza için referans alanlarının belirlenmesi ve bu alanlarda izleme çalışmaları yapılarak, referans izleme ağının kurulması hedeflenmektedir. Tabii ki bu büyük bir çalışma. 25 havzanın tamamında bir anda çalışma imkanı yok. 3 bölüme ayrılarak, öncelikli havzalar belirlenecek, akabinde de bu referans izleme ağının kurulması gerçekleşecek."

Öğretim üyeleri ile bakanlık ve diğer kamu kurum temsilcilerinin katıldığı büyük bir kadronun projede görev alacağını bildiren Özkaldı, "Projenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Böylece sucul flora ve fauna listelerinin oluşturulması ve ülkemizde su kalitesinde ekolojik değerlendirme sisteminin kurulması için önemli bir adım atılmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler