Türkiye-Venezuela İş Forumu

Türkiye-Venezuela İş Forumu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:-"Venezuela ile 2012'de 350 milyon dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmimiz, Venezuela'da yaşanan sıkıntılar dolayısıyla geçen yıl 83 milyon dolar seviyesine kadar düştü. İnanıyoruz ve diliyoruz ki içeride sorunlarını hızl

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Venezuela’nın son dönemde yaşadığı sıkıntıların iki ülke arasındaki ticaret hacmini olumsuz etkilediğini belirterek, "Venezuela ile 2012'de 350 milyon dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmimiz, Venezuela'da yaşanan sıkıntılar dolayısıyla geçen yıl 83 milyon dolar seviyesine kadar düştü. İnanıyoruz ve diliyoruz ki içeride sorunlarını hızla çözen Venezuela ile Türkiye çok daha güçlü ortaklıklara imza atabilir." dedi.

TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Venezuela İş Forumu, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TOBB Başkanı Rifat Hicarcıklıoğlu ve DEİK/Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Hisarcıklıoğlu, Maduro'nun ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için önemli olduğunu söyledi.

Teknolojinin mesafeleri ortadan kaldırdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Latin Amerika’ya özel bir önem veriyoruz. Yarım milyarı aşan bir pazar orada bizleri bekliyor. İşte dünyanın en zengin petrol rezervleri Venezuela'nın elinde. Burada da 80 milyonluk koca bir pazar var." diye konuştu.

Venezuela’nın son dönemde yaşadığı sıkıntıların iki ülke arasındaki ticaret hacmini etkilediğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Venezuela ile 2012'de 350 milyon dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmimiz, Venezuela'da yaşanan sıkıntılar dolayısıyla geçen yıl 83 milyon dolar seviyesine kadar düştü. İnanıyoruz ve diliyoruz ki içeride sorunlarını hızla çözen Venezuela ile Türkiye çok daha güçlü ortaklıklara imza atabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Türk şirketlerinin Venezuela'nın tarım, gıda, ilaç ve temizlik malzemeleri konusundaki ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabileceğini vurgulayarak, "Türkiye, tarımsal üretimde de dünyada 7. sırada. Venezuela bereketli toprakla sahip. Bu arazileri şirketlerimizle ilgili kamu otoriteleri arasında yapılacak iş birlikleriyle ekonomiye kazandırabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kahve ve çikolata üretiminde ileri konumda olan Venezuelalı firmaların Türk şirketleriyle ortak çalışmalar yapabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, hayvancılık sektöründe de iş birliği olanakları olduğuna değindi.

İki ülke arasında mal ve insan hareketliliğinin artması için, Türk Hava Yolları'nın 2016'da İstanbul ve Karakas arasında Küba aktarmalı uçuş başlattığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Bu kıymetli temasların iki ülkenin karşılıklı ticaretine ve yatırımına olumlu yansıyacağına inanıyorum. Ekonomi Bakanımızın liderliğinde, TOBB, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye Müteahitler Birliği olarak DEİK ile birlikte iki ülke için fırsatlar oluşturmaya devam edeceğiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :