Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı

Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı

Yunanistan'ın İdomeni kasabasındaki kampta bekleyen sığınmacıların Türkiye'ye iadesi gündeme gelmedi

İDOMENİ (AA) - Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde, Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında bulunan kampta bekleyen sığınmacıların iadesinin gündeme gelmediği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İdomeni İletişim ve Bilgilendirme Sorumlusu Liene Veide, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 binden fazla sığınmacının bulunduğu İdomeni'deki kampta bekleyen sığınmacıların Türkiye'ye iadesiyle ilgili konunun henüz gündeme gelmediğini söyledi.

Kamp koşullarında henüz iyileşme olmadığını ve mevcut sorunların daha da büyümesinden endişe duyduklarını belirten Veide, havaların ısınmasıyla hijyen ve sağlık konularında farklı sorunlarla karşılaşma ihtimaline işaret etti.

Veide, tüm sığınmacıların sığınma talebinde bulunma hakkı olduğuna dikkati çekerek "BMMYK olarak burada, sahip oldukları haklar konusunda sığınmacıları bilgilendiriyoruz. İlgili devlet kurumlarıyla iletişime geçmelerini sağlıyoruz. Sığınmacılar, Yunanistan'dan veya başka bir AB ülkesinden yeniden yerleştirilme talebine bulunabilir." ifadesini kullandı.

Sığınmacılar hakkında başkalarının değil, kendilerinin karar vermesinin insan hakları açısından önemli olduğunu vurgulayan Veide, sığınmacıların tercih hakkının olması ve herhangi bir şeye zorlanmaması gerektiğinin altını çizdi.

Veide ayrıca İdomeni'deki kampta bekleyen sığınmacıların Türkiye'ye iadesi konusunun henüz konuşulmadığını belirterek "Sürecin nasıl gelişeceğini görmek için bekliyoruz. Biz, her şeyin uluslararası insan hakları ve AB kanunları çerçevesinde gerçekleşmesi için gereken desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.

- Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu İdomeni'deki kampı ziyaret etti

Bu arada, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan da 10 binden fazla sığınmacının bulunduğu İdomeni'deki kampı ziyaret etti.

Kampın içini ve sığınmacıların bulunduğu civardaki alanları gezen Okan, yetkililerden bilgi aldı.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Buna göre, Türkiye kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılacak. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak.

Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler