"Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri" araştırması açıklandı

"Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri" araştırması açıklandı

Kadir Has Üniversitesi'nin Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırmasına göre, enerjide en önemli sorun "dışa bağımlılık ve pahalılık"

İSTANBUL (AA) - Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (CESD) yaptığı "Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması'na" göre enerji konusunda en büyük sorunların başında dışa bağımlılık ve pahalılık geliyor.

Kadir Has Üniversitesi CES'nin yaptığı araştırma kapsamında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 16 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin 204 kişiyle yüz yüze anket yapıldı.

Ankete katılanların yüzde 38,6'sı ithal enerjiye bağımlığı, yüzde 30,8'i de enerjinin pahalı olmasını Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu olarak gösterdi.

Katılımcıların yüzde 85'i elektrik fiyatlarının "yüksek ve çok yüksek", yüzde 13'ü ise "normal" olduğunu belirtti. Sonuçlara göre, enerji tüketiminde ısınma yüzde 65 ile ilk sırada yer alırken, aydınlatma yüzde 22 ile ikinci, ulaşım ise yüzde 5 ile üçüncü sırada yer aldı.

Enerjiden kaynaklanan çevre sorununda ise ilk üç sırada yüzde 41 ile hava kirliliği, yüzde 20 ile insan sağlığı ve yüzde 17 ile iklim değişikliği geldi. Öte yandan, katılımcıların yüzde 78'i "küresel iklim değişikliğine inandığını" belirtti.

- "Geleceğin enerjisi güneş"

Ankete katılanların yüzde 40'ı güneş enerjisini geleceğin enerji kaynağı olarak nitelendirirken, yüzde 22'si doğalgazı geleceğin enerji kaynağı olarak gösterdi.

Öte yandan, "Maliyetleri aynı ve kolaylıkla erişilebilir olsalardı hangisini evdeki enerji ihtiyacınızı karşılamak için kullanmayı tercih ederdiniz?" sorusuna ise yüzde 63 doğalgaz, yüzde 21 güneş cevabı verildi.

"Yaşadığınız ilde nükleer santral kurulmasına ne derece destek verirsiniz?" sorusuna olumsuz yanıt veren illerin başında Adana, İzmir ve Ankara gelirken, Tekirdağ, Bursa ve Konya gibi illerdeki olumsuz yanıtlar en düşük düzeyde oldu.

Ankete katılım sağlayanların yüzde 65'i evlerinde ısı yalıtımı olmadığını kaydetti.

Anketin siyasete yönelik en önemli sonucu ise ankete katılanların seçimlerde oy verdikleri partilerin enerji politikaları hakkında genellikle bilgi sahibi olmadıklarını ifade etmeleri oldu. Katılımcılar, seçimlerde oy verirken de partilerinin enerji politikalarını dikkate almadıklarını kaydetti.

Ankete göre, hükümetin enerji politikalarında en başarılı olduğu alanlar sırasıyla, petrol ve doğalgaz boru hatları, doğalgaz temini ve elektrik üretimi-iletimi-dağıtımı olurken, katılımcılar enerji fiyatları konusunda hükümetin çalışmalarını başarısız buldu.

Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğalgaz boru hattı projesi "Türk Akımı"nın bilinirliğinin de sorgulandığı araştırmada, yüzde 86'lık bir kesimin proje hakkında hiç bilgisi olmadığı gözlemlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :