Türkiye ekonomisi yüzde 5,9 büyüdü: En büyük pay inşaat sektörünün

Türkiye ekonomisi yüzde 5,9 büyüdü: En büyük pay inşaat sektörünün

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyüdü. İnşaat sektöründeki yüzde 8,1'lik artış, ekonominin genel büyümesine öncülük etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı üçüncü çeyreğine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, GSYH 2023 yılı üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 artarak, cari fiyatlarla 7 trilyon 681 milyar 432 milyon TL olarak gerçekleşti.

GSYH'nin oluşturan sektörlere bakıldığında, inşaat sektörü yüzde 8,1'lik büyüme ile öne çıktı. Sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3 artarken, tarım sektörü yüzde 0,3 büyüme kaydetti. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 2,5 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise yüzde 5,1 artarak dikkat çekti.

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 11,2 artış gösterirken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 14,7 arttı.

Mal ve hizmet ithalatı yüzde 14,5 artarken, ihracat yüzde 1,1 artış kaydetti. İşgücü ödemeleri ise dikkat çekici bir şekilde yüzde 117,2 artarak, ekonominin güçlü performansını yansıttı.

İşgücü ödemelerinin GSYH içerisindeki payı yüzde 32,2'ye yükselirken, net işletme artığı/karma gelirin payı yüzde 47 oldu. Türkiye ekonomisinin bu sağlam performansı, üçüncü çeyrekteki büyümenin sürdürülebilir olduğunu gösteriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.