Türkiye-Çin İşbirliği Komitesi 1. Toplantısı

Türkiye-Çin İşbirliği Komitesi 1. Toplantısı

Çin Başbakan Yardımcısı Wang: - (Türkiye- Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi) “Söz konusu mekanizma, Çin’in Ortadoğu ülkeleri ile kurduğu en üst düzey hükümetlerarası işbirliği mekanizmalarından biridir” - “Anlaşmaların toplam hacmi 300 milyon doları

ANKARA (AA) - Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang, Türkiye-Çin İşbirliği Komitesi'nin, Çin’in Ortadoğu ülkeleri ile kurduğu en üst düzey hükümetlerarası mekanizmalardan biri olduğunu belirtti.

Türkiye-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi 1. Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang eş başkanlığında Ankara Palas’ta yapıldı.

Wang, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayındaki görüşmelerinde Çin-Türkiye Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi'nin kurulması konusunda mutabakata vardıklarını hatırlattı. Bu mekanizmanın amacının siyaset, ekonomi, ticaret, güvenlik ve kültür alanındaki işbirliğini kapsamlı bir şekilde hızlandırmak olduğunu kaydeden Wang, komisyonun ilişkilerdeki sorunlara istişare yoluyla çözüm getirmeyi hedeflediğini belirtti.

Wang, “Söz konusu mekanizma, Çin’in Ortadoğu ülkeleri ile kurduğu en üst düzey hükümetlerarası işbirliği mekanizmalarından biridir.” şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantının son derece başarılı geçtiğini belirten Wang, toplantıda bazı konularda fikir birliğine ulaştıklarını söyledi.

Toplantıda, güvenliği artırma ve işbirliğini geliştirme gibi konularda mutabık kaldıklarını dile getiren Wang, “Çin ve Türkiye’nin ortak çıkarları artıyor, karşılıklı ihtiyaçları da artıyor.” dedi.

İki taraf arasında üst düzey karşılıklı ziyaretlerin devam edeceğine dikkati çeken Wang, uluslararası konularda iletişim ve eşgüdümü güçlendireceklerini, karşılıklı siyasi güvenin temelini daha da sağlamlaştıracaklarını ifade etti.

Çin ile Türkiye arasında ekonomik ve ticari işbirliğinde çok geniş bir perspektifin olduğuna işaret eden Wang, “Edirne-Kars demiryolu projesi ve üçüncü nükleer santral projesi gibi mega projelerde işbirliğimizi hızlandırmalıyız.” diye konuştu.

- Türkiye-Çin ticari ilişkileri

Çin'in Türk tarafının ticaret hacmi ile ilgili endişelerini anladığını söyleyen Wang, bazı Türk mallarını daha fazla ithal etmeyi arzu ettiklerini ve ticaretin dengeli bir şekilde büyümesi için çalışacaklarını belirtti.

Wang, “Türkiye'den kiraz ve süt ürünlerinin ithalatıyla ilgili prosedürler istikrarlı bir şekilde hızlandırılıyor. İnanıyorum ki Türkiye’den daha fazla tarım ve hayvancılık ürünü, Çin sofralarında yer alacaktır.” dedi.

Ziyaret çerçevesinde Çin tarafından organize edilen ticaret ve yatırım heyetinin Türkiye’ye gelerek Türk mallarını ithal etmek üzere anlaşmalar imzaladığını belirten Wang, “Anlaşmaların toplam hacmi 300 milyon doları aştı.” ifadelerini kullandı.

- Terörle mücadele

Wang, hem Türkiye hem de Çin’in terör mağduru olduğunu, terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmelerinin her iki tarafın çıkarına olduğunu vurguladı.

Türk tarafının, Çin’in güvenliğinin Türkiye’nin güvenliği olduğunu belirttiğini dile getiren Wang, Türkiye'nin Çin’in güvenliğini zedeleyecek faaliyetlere müsaade etmeme güvencesini verdiğini belirtti.

Çin tarafının da Türk tarafının hassasiyetlerine büyük önem verdiğini kaydeden Wang, karşılıklı saygı ve işbirliği içinde Çin’in Türkiye’nin ulusal güvenliğini sağlamaya yönelik tüm çabalarını desteklemeye devam edeceğini söyledi. Wang, güvenlik, terörle mücadele, yürütme ve yargı konularında işbirliğini geliştirmeyi kararlaştırdıklarını dile getirdi.

Kültür, eğitim ve sağlık alanlarında da işbirliğini sağlamlaştırmak istediklerini dile getiren Wang, 2017-2020 yılları arası Çin-Türkiye kültür işbirliği protokolünü imzaladıklarını söyledi. Wang, “Çin’de 2018’in ‘Türkiye Turizm Yılı’ olarak düzenlenmesine karar verdik.” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler