"Türkiye bir yere tüketmek için değil paylaşmak için gidiyor"

"Türkiye bir yere tüketmek için değil paylaşmak için gidiyor"

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay:- "Türkiye, (ilişki geliştirmek istediği) bir yere kaynakları tüketmek ya da köreltmek için değil, paylaşmak için gidiyor ve bunu da herkes görüyor"- "Türkiye, Latin Amerika'da var olmaya devam edecektir"- "Anadolu Aja

BOGOTA (AA) - Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Türkiye, (ilişki geliştirmek istediği) bir yere kaynakları tüketmek ya da köreltmek için değil, paylaşmak için gidiyor ve bunu da herkes görüyor." dedi.

Kolombiya’daki uluslararası savunma fuarı EXPODEFENSA 2017’ye katılan ve Anadolu Ajansının (AA) başkent Bogota'daki İspanyolca Yayın Merkezini ziyaret eden Alpay, Türk savunma sanayisi ve temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alpay, Türkiye'nin fuara bakan yardımcısı düzeyinde katılarak bu ülkeye verdiği önemi göstermesinin Kolombiyalı yetkililerce takdirle karşılandığını söyledi.

Türkiye'nin katılımının aynı zamanda Kolombiya’nın savunma sanayisi alanındaki hamlelerini destekleyeceği anlamına geldiğini vurgulayan Alpay, "Bunu kendilerine ilettik. Kolombiya tarafıyla iş birliğimizin olabileceğini değerlendiriyoruz. Bunların görüşmeleri devam edecek." dedi.

Alpay, dünyadaki ekonomik gelişmelerin ve ticaretin, Avrupa aksından Asya-Pasifik aksına doğru kaymasına rağmen Türkiye'nin, Latin Amerika ve Karayipler bölgesini de dikkatle takip ettiğini dile getirdi.

- "Türkiye kaynakları tüketmek için değil, paylaşmak için gidiyor"

Türkiye'nin ilişki geliştirmek istediği bölgelerde Batı ülkelerinden farklı bir yaklaşım sergilediğine dikkati çeken Alpay, Türkiye’nin sahip olduğu imparatorluk bakiyesinin ve bir medeniyeti temsil eden bir ülke olmasının bu konuda büyük rol oynadığını belirtti.

Alpay, şöyle devam etti:

"Biz bir yere, oradaki kaynakları tüketmeye, köreltmeye gitmiyoruz. Türkiye, gittiği yere paylaşmak için gidiyor. Biz ortaklıklar kurmaya ve ‘kazan-kazan’ anlayışıyla çalışmaya gidiyoruz. Türkiye ilişkilerinde kardeşliği takip ediyor. Bu sahici ve samimi yaklaşımını da herkes görüyor. Kolombiya’nın da bunu gördüğünü fark ediyorum. Türkiye’nin Kolombiya, Brezilya, Venezuela ve diğer Latin Amerika ülkeleriyle başlattığı ilişkiler var. Bir kısmında henüz başlangıç safhasındayız ama bir kısmıyla daha yoğun gidiyoruz."

Alpay, Türkiye'nin dış ilişkilerinde tek bir eksen üzerinde gitmediğini ve Latin Amerika'yı da son dönemde büyük açılımlar yaptığı Afrika kadar önemsediğini vurguladı.











Türkiye'nin Latin Amerika'ya ilgisinin başka güçlerin yaptığı gibi bölgeyi sömürmek amacı taşımadığına dikkati çeken Alpay, "Türkiye burada var olmaya devam edecektir." dedi.



Bölgede özellikle Kolombiya ile Türkiye’nin birbirini çok iyi anlayabileceğini belirten Alpay, her iki ülkenin de uzun yıllar terörle mücadele ettiğine ve terörün acısını çektiğine işaret etti.

- "Türk savunma sanayisinin geldiği nokta hayranlık ve dikkatle izleniyor"

Alpay, fuardaki temaslarında, muhataplarının Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı büyük bir hayranlık ve dikkatle izlemesinin Türkiye için gurur verici olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sektörde bugün geldiği noktanın temellerinin 2004 yılındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında atıldığını ifade eden Alpay, şöyle konuştu:

"Savunmada yerli ve milli projelerin hayata geçmesi, ülkenin güvenlik güçleri ve savunma ihtiyaçlarının belirlenerek kaynakların doğru kullanımı konularında 2004 SSİK kararları çok kıymetlidir. Kendini milletine adayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan o dönem başbakandı. Onun liderliğiyle bu toplantıda alınan kararlar Türkiye’nin ufkunu açmıştır. Bu toplantının ardından yerli ve milli projelere ağırlık vermek suretiyle Türkiye, özgün tasarım ve ortak üretimlerle kendine ait ürünleri ortaya koyduğu ve hız verdiği bir döneme geçmiştir. Atak helikopterleri, Altay tankı, Ankalar, bugün gördüğümüz birçok şey bu toplantının ardından ortaya konulan eserlerdir. Türkiye ondan sonra tabir yerindeyse uçuşa geçmiştir."


Alpay, Türkiye’nin savunma sanayisinde yüzde 65'lere varan yerliliğe ulaştığını ve toplam cirosunu da 5 katına kadar artırdığını kaydetti.

- AA'nın İspanyolca yayını

Alpay, AA'nın 13. yayın dili olarak İspanyolcayı seçmesine ilişkin, "Bu, dünyanın her tarafında söyleyecek sözü olan bir AA’ya işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kolombiya’da AA’yı görmek bizi inanılmaz mutlu etti." diyen Alpay, AA'nın bölge insanının doğru haber alması açısından büyük bir eksiği kapatacağını belirtti.

Alpay, şöyle devam etti:

"AA, doğru haber vererek, doğru gazetecilik yaparak, bilginin doğru kanallardan iletilmesinde çok önemli işler görüyor. AA Türkiye’nin yüz akı. AA'nın bu bölgedeki ezberleri, kaynağından doğru haberler getirerek bozacağını umuyorum. İyi bir kadronuz var, yeriniz çok güzel, doğru ve iyi bir iş yapıyorsunuz tebrik ediyorum, Allah yardımcınız olsun diyorum."


"Türkiye bir yere tüketmek için değil paylaşmak için gidiyor"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler