"Türkiye, Avrupa'nın stevia üretim merkezi olabilir"

"Türkiye, Avrupa'nın stevia üretim merkezi olabilir"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut:- "Türkiye, Avrupa'nın stevia (şeker otu) üretim merkezi olabilir"- "Stevia, her türlü tatlandırıcının girdiği ürünlerde kesinlikle kullanılabilir"

ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut, Türkiye'nin stevia bitkisinde Avrupa'nın üretim merkezi olabileceğini bildirdi.

Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Paraguay'da uzun yıllardır tatlandırıcı yerine kullanılan ve Türkiye'de "şeker otu" adıyla bilinen doğal ürün stevianın, sıfır kaloriye sahip olduğunu belirtti.

Şeker oranını artırmaması nedeniyle diyabet hastaları için de stevianın önemli bir bitki olduğunu ifade eden Turgut, bitkinin dişlere de herhangi bir olumsuz etkisi bulunmadığını anlattı.

Prof. Dr. Turgut, stevianın Hatay'dan Balıkesir'e kadarki bölgede rahatlıkla yetiştirilebilecek bir ürün olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Steviayı yetiştirmek yetmiyor. Katma değerini artırmak için burada ekstraksiyon yani ayırma yaparak ekstresinin elde edilmesi gerekiyor. Bunun da Türkiye'de yapılması gerekiyor. Türkiye'nin şöyle bir şansı var; Avrupa, dünyada en fazla şeker ve tatlandırıcı tüketen bölge. Stevia şu anda Avrupa'da yükselişte. Dolayısıyla Türkiye, Avrupa'nın üretim merkezi olabilir. Şu anda İspanya ve Yunanistan üretim merkezi olmaya başladı. Neden Türkiye de üretim merkezi olmasın?"

- Sağlık açısından bir riski yok

Stevianın sağlıklı olmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunan Turgut, Avrupa Stevia Derneğince yakın zamanda İsveç'te yapılan toplantıda bu konunun gündeme geldiğini, toplantıda sağlık açısından bitkinin herhangi bir riski bulunmadığını tam tersine sağlık için ne kadar önemli olduğunun vurgulandığını ifade etti.

Türkiye'de stevia üretiminin önüne geçmek isteyen bir grup bulunduğunu anlatan Turgut, "Stevianın hem Türkiye'de üretilmesi hem de tüketilmesi lazım." dedi.

- "Diyabet hastaları dondurma yiyebilecek"

Prof. Dr. Turgut, Türkiye'nin steviayada ekstraksiyon yapamamasının zayıf noktası olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Stevianın içindeki tatlandırıcıların mutlaka çıkarılıp, önce sıvı haline sonra da bunun katılaştırılıp toz haline getirilmesi gerekiyor ki böylece son tüketiciye sunalım. Sıvı haldekiler de reçellerde, içeceklerde kullanılabilir. Stevia, her türlü tatlandırıcının girdiği ürünlerde kesinlikle kullanılabilir. Zaten yüksek sıcaklığa dayanıklılık ve farklı ph derecelerine dayanıklılık gibi özellikleri de var. Örneğin ABD'de 150'den fazla gıda ürününde kullanılıyor. Japonya zaten 1970'li yıllardan beri kullanıyor. Ülkemizde yeni yeni stevialı ürünler çıkmaya başladı. Diyabet hastaları riskli olduğu için bazı şeyleri tüketemiyor. Örneğin stevia ile dondurma yiyebilecek, tadına erişebilecek. Bu açıdan çok önemli olduğunu düşünüyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :