Türkiye, Avrupa'dan 3,2 kat daha fazla tuz tüketiyor

Türkiye, Avrupa'dan 3,2 kat daha fazla tuz tüketiyor

Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kişi başına günlük en çok 5 gram tuz alınmasının hedeflendiğini belirterek, Türkiye’de bu oranın yaklaşık 18 gram olduğunu ifade etti

Tuzda bulunan sodyumun vücutta sıvı ve kan basıncı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması için gerekli olduğunu kaydeden Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lüfti Saltuk Demir, iyotun normal büyüme ve gelişme için gerekli bir eser element olduğunu dile getirdi. Dr. Demir, “İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan (15- 20 mg), iyota olan gereksinme çok az olmakla beraber, yetersizliği önlenebilir beyin hasarı ve zihinsel geriliğin en önemli nedenidir. İyot, beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi ile vücut ısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonların da yapımında kullanılmaktadır. Bu nedenle günlük hayatta kullanılan tuzun iyotlu olması ve doğru kullanılması büyük öneme sahiptir. İyot, ışık temasıyla ve ısı etkisiyle kaybolan bir mineraldir. Bu nedenle iyotlu tuz mutlaka ışık görmeyen, nem almayan kavanozda saklanmalıdır günlük olarak kullanılan tuzluklarda ışık almayan renkli cam, porselen ya da çelik tuzluklar olmalıdır, serin yerde saklanmalıdır. Pişirme sırasında oluşacak iyot kaybının en aza indirilmesi için, tuz yemeklere ocaktan indirmeden hemen önce veya pişirme sonrası eklenmelidir” dedi.
“TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAYI HEDEFLEDİK”
Sağlıklı yetişkinler için Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre kişi başına günlük 5 gram veya daha az tuz alımı hedeflendiğinin altını çizen Dr. Demir, “Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gramdır. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncı artışına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıkları ile yakından ilişkilidir. Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü sağlıklı yaşama teşvik etmek için tuz tüketimi konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmaya devam etmektedir. Toplum sağlığı merkezlerimiz tarafından aşırı tuz tüketiminin zararları konusunda eğitimler yapılmaktadır. Ayrıca, tuz tüketimini azaltmak için müdürlüğümüz yemekhanesindeki masalardan tuzlukları kaldırarak çalışanlarımız tuz tüketimini azaltmayı hedefledik. Sağlıklı bir yaşam için tuzun yeterince ve doğru olarak kullanalım” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler