Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Çad Cumhurbaşkanı Deby:- "Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacmi son 10 yılda 3’e katlandı. Bu forumdaki eğilim de bize söz konusu bu ticaret hacminin, önümüzdeki yıllarda katlanarak güçleneceğini göstermektedir”- "Afr

İSTANBUL (AA) - Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby, Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 3’e katlandığını belirterek, "Bu forumdaki eğilim de bize söz konusu bu ticaret hacminin, önümüzdeki yıllarda daha da katlanarak güçleneceğini göstermektedir.” dedi.

Deby, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumunun açılışındaki konuşmasında, Türkiye'de düzenlenen ekonomi forumundan dolayı teşekkürlerini sundu.

Forumun Afrika ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık kapsamında büyük bir önem arz ettiğini dile getiren Deby, "Dünya ekonomisi bir kriz ve gerileme içindeyken bu forumu düzenlemekteki en önemli amaç Türkiye ve Afrika arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, her iki tarafa da bir fayda kazandırmak ve ilişkileri daha önemli boyutlara çıkarmaktır. Afrika söz konusu bu mali ve ekonomik krizin etkilerini çok yoğun olarak hissetmektedir. Özellikle petrol ve ham madde fiyatlarındaki düşüş ve bununla beraber ham madde fiyatlarındaki dalgalanma bizi son derece kritik bir durumda bırakmaktadır. Acil olarak gördüğümüz bu hassas durumda yapmamız gereken ekonomilerimizi daha da güçlendirmek, büyümemizi daha güçlü şekilde sağlamak ve yoksullukla mücadeleyi en iyi şekilde gerçekleştirip, kalkınma hedefleri doğrultusunda ilerlemektir.” diye konuştu.

Deby, forumun ekonomi ve mali konularda fikir paylaşımı ve iş birliği oluşturabilmek açısından çok önemli bir fırsat sunduğunun altını çizerek, "Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacmi son 10 yılda 3’e katlandı.Bu forumdaki eğilim de bize söz konusu bu ticaret hacminin, önümüzdeki yıllarda daha da katlanarak güçleneceğini göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ekonomik gücü ve ticaret alanındaki deneyimleriyle çok önemli bir ekonomik güç olduğunu vurgulayan Deby, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Afrika su ve ham madde gibi kaynakları çerçevesinde önemli bir zenginlik sunmaktadır. Ayrıca Afrika genç nüfusu ve demografisiyle de önemli bir fırsat sunmaktadır. Birçok Afrika ülkesi daha fazla yabancı yatırım çekebilmek ve ekonomilerini güçlendirebilmek için bir çok önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Ekonomik yönetişim alanında ise amacımız, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve bu bağlamda da güçlü, sağlam ve sürdürülebilir bir kalkınmaya ulaşmaktır. Ekonomilerimizin yapısal değişimi, sanayileşme sayesinde gerçekleştirilmiş olup dünyadaki değer zincirlerlnin ekonomilerimize entegrasyonu giderek daha da sağlam zeminlere oturtulmaktadır."


- "Umarız i Türkiye’nin Afrika’daki temsilciliklerinin sayısı artar"

Deby, kamu ve özel sektör ortaklığının dinamizminin Afrika’nın dünyayla olan ticareti bağlamında önemli olduğunu kaydederek, "Bu çerçevede Afrika ve Türkiye arasındaki ekonomik ve mali iş birliğinin yeni bir ivme kazanmasını umuyoruz.Aramızdaki bu ortaklığın geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi, ülkelerimizin kalkınmasına destek sağlayacaktır ve ulaşım, sanayileşme ve ham madde ticareti gibi konularda yatırımlarımızı zenginleştirecektir. Bahsetmiş olduğum alanlardaki yatırımların zenginleşmesi ve artması ekonomilerimizi güçlendirecek ve istihdam yaratacaktır. Bu tabi ki kıtadaki fakirliği ortadan kaldırmamız için önemli bir fırsat sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk iş adamlarına ve Türk özel sektör temsilcilerine Afrika’ya daha yoğun yatırımlarda bulunulması çağrısında bulunan İdris Deby, güvenlik ve istikrar konularının da ele alınması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bunlar ekonomik kalkınmamızın temellerini oluşturacaktır. Terörizm, uluslararası uyuşturucu ve silah ticareti gibi konular, kıtamız için büyük sorunlar oluşturmaktadır. Türkiye’nin Afrika Birliğine vermiş olduğu desteği burada bir kez daha takdir etmek isterim. Türkiye tüm kıtada istikrarın sağlanabilmesi için Afrika Birliğine güvenlik ve bilgi paylaşımı konularında önemli destekler sağlamaktadır. Türkiye ve Afrika arasındaki bu iş birliği çok önemlidir. Umarız ki Türkiye’nin Afrika’daki diplomatik temsilciliklerinin sayısı giderek artar. Türkiye ve Afrika çok zengin ve derin tarihi geçmişlerinden dolayı tüm dünyaya örnek bir iş birliği sağlayacaklar ve halklarını refaha ulaştıracaklardır."











AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :