Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)-"Kıta'ya yönelik kapsamlı yaklaşımımızın ana bileşenlerinden birini ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor. Bu anlamda şimdiye kadar 40 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik k

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kıta'ya yönelik kapsamlı yaklaşımımızın ana bileşenlerinden birini ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor. Bu anlamda şimdiye kadar 40 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik komisyon mekanizmaları oluşturduk. dedi."

Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu"nun açılış oturumunda konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin yatırım ve ihracata dayalı bir büyüme stratejisi izlediğini söyledi.

Sanayici ve ticaret erbabının önündeki engelleri kaldırmanın çabası içinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, bilhassa son 14 yılda attıkları bu adımlar sayesinde dış ticaret hacminin 350 milyar doları aştığını aktardı.

Müteahhitlik sektörünün iş hacmi olarak dünyada ikinci sırada yer aldığını dile getiren Erdoğan, Türk ihraç mallarının yüzde 90'nı, işlenmiş sanayi mallarının teşkil ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıta'ya yönelik kapsamlı yaklaşımımızın ana bileşenlerinden birini ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor. Bu anlamda şimdiye kadar 40 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik komisyon mekanizmaları oluşturduk. 39 ülkede malum büyükelçiliklerimiz var. Fakat bu bizim için yeterli değil, hedefimiz süratle az önce değerli mevkidaşıma da ifade ettim, onların da desteğini istedim ve Afrika'nın tümünde büyük elçiliklerimizin inşallah açılmasıdır. Onun için dışişleri başta olmak üzere buna yoğunlaşacağız ve bunları da başaracağız." diye konuştu.

Erdoğan, 19 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, 4 ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması, 9 ülke ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasını imzaladıklarını ifade ederek, bu anlaşmaların büyük bir kısmının yürürlüğe girdiğini aktardı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde 33 Afrika ülkesiyle iş konseylerinin tesis edildiğini, iş konseylerine ikili ticaret ve yatırımların gerçek potansiyelini yansıtacak seviyelere çıkarılması istikametinde önemli görevler düştüğünü dile getiren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Afrika ile ticaretimiz 2005 yılında yaklaşık 7 milyar dolar seviyesinden, 2015 yılında 17,5 milyar dolara yükseldi. Sahra altı Afrika ülkeleriyle 2005 yılında 2,7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz ise 2015 yılında 6,6 milyar dolara ulaştı. Bölgedeki doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 3,6 milyar doları geçmiş durumdadır. Yatırımcılarımızın Kıta'ya olan ilgisinin son dönemde artığını memnuniyetle müşahede ediyorum. 2014 Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı görevini devraldığımdan bu yana 9 Afrika ülkesini ziyaret ettim. Bu ziyaretlerimde iş adamlarımızın ve yatırımcılarımızın da heyetlerimde yer almasına önem veriyorum. Yine şimdi önümüzde ziyadesiyle ziyaret edeceğim Afrika ülkeleri var. Onları da yine ziyaretimde iş adamlarımızla birlikte muhataplarımızla, iş adamlarıyla, oralarda bir arada olacağız. Uluslararası platformlarda Afrika ülkeleri başta olmak üzere kalkınma yolundaki ülkelerin meselelerine öncelik veriyoruz. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 yılda bir düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansları'nın 4.'süne 2011 yılında ev sahipliği yaptıklarını anımsatarak," Türkiye 2011-2014 yılları arasında sahra altı Afrika ülkelerine 600 milyon doların üzerinde kalkınma yardımı sağladı. Ayrıca 2005 yılı içerisinde Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'na, tarihte ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. 2019 yılında ise 3. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'ni inşallah ülkemizde düzenleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, tüm bu etkinliklerin gerekli hazırlıklarının Afrika birliğinin iş birliği ve katkılarıyla yürüteceklerini kaydederek, "Tıpkı bir Afrika atasözünün dediği gibi. 'Hızlı gitmek istiyorsan yalnız, uzağa gitmek istiyorsan beraber git.' İnşallah biz önümüzdeki süreci el ele, omuz omuza birlikte yürüteceğiz." diye konuştu.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun, uzun soluklu bir beraberliğin dönüm noktalarından biri olması dileğinde bulunan Erdoğan, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Forumun, ülkeler ve iş dünyası açısından hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, foruma katılanlara İstanbul'u gezmeleri tavsiyesinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler