"Türk yatırımcı Madagaskar pazarını tanımıyor"

"Türk yatırımcı Madagaskar pazarını tanımıyor"

Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçisi Vural:- "Madagaskar zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla önemli ekonomik potansiyele sahip olan ülke, bitki ve hayvan çeşitliliği, elverişli iklimi ve turizmiyle gelecek vadediyor"- "Ülke yönetimi, hidroelektrik s

ANTANANARİVO (AA) - TUFAN AKTAŞ - Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçisi Volkan Türk Vural, Türk yatırımcıların zengin kaynaklara sahip Madagaskar'ı yeterince tanımadıklarını söyledi.

Büyükelçi Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ülkesi Madagaskar'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin, Afrika'ya açılım politikası çerçevesinde kıtadaki birçok ülkeyle ilişkilerini geliştirdiğini ve buralarda büyükelçilikler açtığını belirten Vural, "Madagaskar, dünyanın 4'üncü büyük adası ve 24 milyonluk nüfusuyla bölgesinde büyük ve önemli bir ülke. Zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla önemli ekonomik potansiyele sahip olan ülke, bitki ve hayvan çeşitliliği, elverişli iklimi ve turizmiyle gelecek vadediyor. Madagaskar yönetimi, hidroelektrik santraller, yol, hastane, stadyum ve toplu konut yapımı gibi ülkemizin geniş tecrübeye sahip olduğu alanlarda şirketlerimizin deneyimlerinden yararlanmak istiyor." ifadelerini kullandı.

"Türk yatırımcıların Madagaskar pazarını tanıdıkları söylenemez." diyen Vural, bunun arkasında yatan nedenlerin, uzaklık, yakın döneme kadar doğrudan uçuş olmaması, vize uygulaması ve Madagaskar'ın kendi ekonomik zorlukları olduğunu dile getirdi.

- "TİKA ülkenin kalkınmasına yardımcı oluyor"

Vural, iki ülke arasındaki mevcut siyasi ilişkilere de değinerek, "Türkiye, Madagaskar'la ilişkilerini her alanda geliştirmek ve çeşitlendirmek istiyor. Ülkemiz bu alanda 2010 yılında Antananarivo Büyükelçiliğini, o dönem bu ülkede yaşanan siyasi krize rağmen açmayı başardı. Türk Hava Yollarının (THY) Antananarivo'ya uçuşlara başlaması da ikili ilişkilerimizin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda önemli bir kilometre taşı oldu." dedi.

Türkiye'nin 2010 yılından bu yana 75 Madagaskarlı öğrenciye burs verdiğini söyleyen Büyükelçi Vural, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) bugüne kadar Madagaskar'da çeşitli projeler gerçekleştirerek, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.

Ziyaretle ilgili Madagaskar makamlarının beklentilerini de anlatan Vural, "Madagaskar makamları, ülkenin kalkınması için ihtiyaç duyulan alanlarda Türkiye'nin sahip olduğu tecrübe ve birikiminin farkında. Malgaşlar, ülkemizin, Madagaskar'ın gelişimine daha fazla katkı sağlaması beklentisi içinde." diye konuştu.

- "Ziyarete büyük ilgi var"

Vural, Malgaşların ziyaretin verimli geçmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydederek, "Ziyaretten haberdar olan Madagaskar basını ve halkında Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretine büyük bir ilgi olduğunu gözlemliyoruz." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin Madagaskar'la ticaret hacmi 2015 yılında yaklaşık 60 milyon dolar oldu ve bu rakamın 54 milyon dolarını Türkiye'nin ihracatı oluşturdu. Başlıca ihracat kalemleri arasında hububat, demir-çelik, elektronik cihazlar, ulaşım araçları ve çeşitli eşyalar yer alırken, başlıca ithalat kalemleri de sebze, baharat, deri ve metal dışı mineraller oldu.

Resmi dilin Fransızca ve Malgaşça olduğu Madagaskar, yaklaşık 592 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler