Türk turunçgili Brezilya'da tanıtılacak

Türk turunçgili Brezilya'da tanıtılacak

Brezilya'daki 13. Dünya Turunçgil Kongresi'ne katılacak Türk yetkililer, Türk turunçgili ile Mersin'in tanıtımını yapacak- Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz: - "Dünyada 8. üretici, ihracatta 2. sıradayız. Bu rakamlar da bizim turunçgil sektöründe kü

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Dünyada turunçgil üretiminde 8'inci, ihracatta 2'nci sırada yer alan Türkiye, 18-23 Eylül tarihlerinde Brezilya'da gerçekleştirilecek 13. Dünya Turunçgil Kongresi'nde Türkiye'yi, Türk turunçgilini ve 2020 yılında bu kongreye ev sahipliği yapacak Mersin'i tanıtacak.

Dört yılda bir yapılan, bu yıl Brezilya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek 13. Dünya Turunçgil Kongresi öncesi hazırlıklarını tamamlayan Türk yetkililer, kongrede açacakları Türkiye masası aracılığıyla katılımcılara Türkiye'yi ve Mersin'i anlatacak.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Turunçgil Kongresi'nin 2012 yılında İspanya'nın Valencia kentinde yapıldığı, 2020 için de kongrenin Mersin'de olmasına karar verildiğini söyledi.

Brezilya'da kongre bayrağını teslim alacaklarını aktaran Kaçmaz, şunları kaydetti:

"Bu bizim sektör için son derece önemli. Yaş meyve sebze üretim ve ihracat sektöründe turunçgil en büyük paya sahip. Şu anda biz dünyada 8. üretici, ihracatta 2. sıradayız. Bu rakamlar da bizim turunçgil sektöründe küresel bir oyuncu olduğumuzun en somut ifadesidir. Bundan dolayı 2020 yılında bu kongrenin Türkiye'de gerçekleşecek olması bizim için son derece önem arz ediyor. 2020'ye kadar tüm dünyada biz Türkiye'yi, Mersin'i ve turunçgili tanıtma fırsatı bulacağız."

Bu kongreyle tüm turunçgil dünyasındaki gelişmeleri, çalışmaları, yenilikleri, yeni türleri ve hastalıklarla mücadeleye dair yeni bilgileri edineceklerini vurgulayan Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Burada öğrendiğimiz bilgileri sektörün yararına sunacağız. Tabii bu kongre akademik ağırlıklı bir kongre olacak. Biz de Türkiye olarak buna şimdiden hazırız. 13. kongrede Brezilya'da açacağımız Türkiye masasıyla ülkemizi ve turunçgili en iyi şekilde tanıtacağız. Tüm sektörün paydaşlarından temsilcilerle kongreye iştirak edeceğiz. Buraya tebliğ sunan hocalarımız var. Buradan bilgi edinmek isteyenler var. Sonunda da Türkiye için, 2020 için daha iyi şekilde hazırlık yapacağız. Şu anda yol haritasını, neler yapacağımız belirledik. 2016 ile 2020 arasında neler yapacağımız belirledik. İnşallah dönüşümüzde daha hızlı şeklide bunları hayata geçireceğiz."

Kaçmaz, Brezilya'da ülke ve sektör tanıtımı yapacaklarını, tüm dünyadaki çalışmaları izleme fırsatı bulacaklarını ve sektörün faydasına bilgileri öğreneceklerini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :