Tunus'ta yerel seçim süreci

Tunus'ta yerel seçim süreci

Başbakan Şahid:- "Yerel seçimlerin ertelenmesi Tunus için olumsuz etki yapabilir. Bundan dolayı en yakın zamanda yapılması zorunludur"

TUNUS (AA) - Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, ülkede belediye seçimlerinin tüm dünyanın tanık olduğu başarıların tamamlayıcısı olacağını söyledi.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulunun başkentte düzenlediği basın toplantısında konuşan Şahid, "Yerel seçimlerin ertelenmesi Tunus için olumsuz etki yapabilir. Bundan dolayı en yakın zamanda yapılması zorunludur." dedi.

Yerel seçimlerin gerçekleştirilmesinin ademi merkeziyetçilik yolunda gerçek bir adım olduğunu dile getiren Şahid, bunun kolay bir iş olmadığına ve sürecin onlarca yıl süreceğine dikkati çekti.

Belediyeler hakkında bilgi de veren Şahid, şunları söyledi:

"Seçimler, 350 belediyede yapılacak. Bunların 86'sı yeni kurulmuş belediyeler. Bu gerçekten büyük bir rakam. Tunus halkı bu seçimlere etkin bir şekilde katılmalıdır."

Basın toplantısında söz alan Kurul Başkanı Şefik Sarsar da seçim tarihinin tam olarak henüz belirlenmediğini, partiler arasında uzlaşı sağlanması gerektiğini belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Riyad Buhuş, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel seçimler için Kurul teklifinin Kasım 2017 ortası yada Aralık başı olduğunu söyledi.

Buhuş, belediye seçimlerinin 2018'e sarkma ihtimalinin olduğunu, siyasi partilerin teklif ettiği aralık ayının ortalarının uygun bir zaman olmadığını dile getirdi.

Tunus'ta belediye seçimleri 2016 yılında yapılması gerekirken, Habib es-Sıyd hükümeti tarafından 2017'nin Mart ayında yapılacağı açıklanmıştı. Ancak siyasi partiler arasında seçim kanununa ilişkin uzlaşı sağlanamadığı için ertelenmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler