Tunus'ta ulusal birlik hükümetine doğru

Tunus'ta ulusal birlik hükümetine doğru

Sevgi Akımı Partisi taraftarları, Şahid'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesine tepki amacıyla gösteri düzenledi

TUNUS (AA) - Tunus'ta ulusal birlik hükümetini kurma görevinin Yusuf eş-Şahid'e verilmesine tepki gösteren Sevgi Akımı Partisi üyeleri gösteri düzenledi.

Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin akrabalık bağı olduğu için Şahid'i bu göreve getirdiğini savunan göstericiler, "Git Sibsi", "Tunus kimsenin mezrası değil" ve "Yolsuzluk ve diktatörlüğe hayır" sloganları attı.

Partinin Organizasyon Birimi Başkanı Muhammed es-Sahbi AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de ülkedeki aile iktidarını deviren devrimi hatırlatarak, "Tunus'un kimsenin mezrası olmadığını, eski diktatörlük ve tek bir aile iktidarının olduğu günlere geri dönüş olmadığını söylemek için buradayız." dedi.

Sahbi, Şahid'in, Habib es-Sıyd hükümetinde Mahalli İşler Bakanı olduğunu, hükümetin güvenoyu alamamasının bakanlarının da başarısız olduğu anlamına geldiğini, onlardan birine hükümeti kurma görevinin verilmesinin ise akıl dışı olduğunu söyledi.

Parti yetkililerinden Eymen ez-Zevaği, bu tarz gösterilere devam edeceklerini belirterek, "Yolsuzluğun kökünün kurutulması ve Sibsi ile yandaşlarının iktidarı bırakması gerekiyor. En büyük hata bu kişilerin Tunuslular tarafından seçilmesi oldu." diye konuştu.

Zevaği, "Akrabalarını tayin ederek bizi eskiden olduğu gibi yolsuz iş adamları sistemine geri döndürmek istiyorlar. Şahid'in yeni hükümetin başkanlığına getirilmesi yeni bir diktatörlük sisteminin başlayacağı anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Hafız Kaid es-Sibsi daha önce yerel basına yaptığı açıklamada, iktidarın bir ailenin elinde toplanması döneminin devrimle sona erdiğini söylemiş, iktidarın kabiliyetlerine ve çalışmalarına göre kişilere verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Sibsi ise daha önce yaptığı açıklamada, Şahid ile arasında akrabalık bağı olmadığını, kendisini hedefleri olan bir kişi olduğu için seçtiğini ifade etmişti.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin 2 Haziran'da yaptığı ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısıyla başlayan istişareler iki ay sürmüştü. Son olarak 30 Temmuz'da yönetimdeki Habib es-Sıyd hükümetinden güvenoyunun çekilmesiyle yeni bir hükümetin kurulması için ikinci merhaleye geçilmiş ve dün Sibsi, ulusal birlik hükümetini kurma görevini Yusuf Şahid'e vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler