Tunus'ta İslamcılar ve Burgibacıların koalisyonu

Tunus'ta İslamcılar ve Burgibacıların koalisyonu

Tunuslu siyasiler İslamcılar ve Burgibacılar arasındaki koalisyonun ülkenin geleceği için olumlu olduğu ifade ediyor


TUNUS (AA) - Tunuslu siyasiler, İslamcılar ve ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba'yı takip edenler arasında bir koalisyon olmasının önemini vurguladı.

Tunus'ta İslam ve Demokrasi Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen "Devlet ve İslamcılar: Burgiba'dan Sibsi'ye" isimli sempozyumda basın mensuplarına konuşan Nahda Hareketi Basın ve İletişim Sorumlusu Acmi el-Verimi, partisinin "İslam çözümdür" sloganından, "İslamcılar çözümün bir parçasıdır" sloganına geçtiğini ifade etti.

Verimi, "Şiddet yolunu benimseyen, devlet ilkelerini tanımayan bazı İslamcılar var. Uzlaşı, ortak yaşam, geleceğe yönelik ortak projede anlaşma gibi temeller üzerine kurulu işbirliği ve yapıcılık formülünde bu gruptaki kişilerin yer alması mümkün değil" diye konuştu.

Sempozyumda konuşan Tunus Hükümet Sözcüsü Halid Şevket ise ulusal çıkarların Nahda Hareketi ile koalisyonu gerektirdiğini belirterek, ne fedakarlık gerekirse gereksin koalisyonu sürdüreceklerini söyledi.

Hükümet sözcüsü Şevket, İslamcılar ve Burgibacılar arasındaki koalisyona işaret ederek, böyle bir birliktelik olmaması halinde medeniyet projesini yürütebilecek çoğunluk hükümetinin kurulamamış olacağını kaydetti.
Demokrasi çerçevesinde iktidar ve muhalefet denklemlerinin değiştiğine, muhalefetin de yönetimin bir parçası olduğuna değinen Şevket, muhalefetin bu duruma itirazı olsa veya bir başarısızlık yaşansa da ülkenin bundan kazanım elde edeceğine dikkati çekti.

Nahda Hareketi Siyaset Müsteşarı Lütfi Zeytun, "Nahda Hareketi'nin temsil ettiği ana İslami akımın yönetime katılmasına, siyasi ve demokratik sürece dahil olmasına izin verilmesinin çözümün bir parçası olduğunu ve diğer İslami akımların önünü açacağını ifade etti.

Tunus'ta iktidarı oluşturan koalisyonda Nida Tunus Partisi, Afak Tunus Partisi, Nahda Partisi, Özgür Ulusal Birlik Partisi yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :