Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Şahin'den BES uyarısı

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Şahin'den BES uyarısı

KAYSERİ (AA) - Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı işverenlerin Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) sistemini kötüye kullanarak...

KAYSERİ (AA) - Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı işverenlerin Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) sistemini kötüye kullanarak çalışanlarından kesinti yapmalarına rağmen primlerini yatırmadıklarını savundu.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, adında zorunlu ibaresi geçse de isteyen çalışanın bu senenin ilk 2 ayında 2018'in ise ilk 6 ayında vazgeçme hakkının bulunduğu BES'te vazgeçme oranının fazla olmasına rağmen gerek vazgeçenlerin ücretinin iadesi gerekse vazgeçmedikleri halde vazgeçmiş muamelesi yapılan çalışanların dikkat etmesi gereken hususları olduğunu ifade etti.

BES'te süresinde vazgeçen çalışanların kesilen primleri aynı miktarda iade edilip bir hak kaybı olmayacağını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Ancak son zamanlarda gelen şikayetlerden ortaya çıkan bir gerçek var ki o da çalışanın maaşından kesinti yapıp bunu sigorta şirketine yatırmayan işverenlerin olduğu gerçeği. Aylardır maaşından prim kesilen ama hala sigortasına yatırılmayıp işveren tarafından biriktirilen ciddi paralardan bahsediyoruz. Sigorta primlerinin yatırılıp yatırılmadığını e-devletten de öğrenemeyen çalışanlar uzun süreler sonunda kötü bir sürprizle karşılaşabilirler. Bu durum TCK'da güveni kötüye kullanma suçuna girer. İşverenler çalışana hangi sigortaya yatırdıkları bilgisini vermek zorundadır. Çalışan bunu kontrol ettikten sonra hukuki haklarını kullanabilir. Sendikalı sendikasız hangi sendikaya üye olduğuna bakmaksızın bu şekilde hak kaybına uğrayan bütün çalışanlara hukuki yardıma hazırız. Bu konuda yetkililere de bir çağrımız olacak. Bu tür suistimallere karşı daha ciddi yaptırımlar olsun. Çalışanın haberi olmadan sanki sistemden ayrılmış gibi aylardır kesilen parasını bundan sonraki maaşınıza yansıtacağız gibi yöntemlerle de mağduriyetler oluşmaktadır. Bunun farkında olduğumuzun bilinmesini istedik."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler