Transfer ettiği teknolojiyle peynirin, zeytinin suyunu çıkardı

Transfer ettiği teknolojiyle peynirin, zeytinin suyunu çıkardı

Ereğli Agrosan Genel Müdürü Kaymakçalan:- "(REV teknolojisi) Bu teknoloji ürüne herhangi bir ısı vermeden, suyunu vakum altında radyo dalgalarıyla alarak tadında, kokusunda, renginde ve şeklinde herhangi bir bozulma olmadan kurutma işlemini yapmanızı sağl

ANKARA (AA) - MUHAMMED ALİ GÜRTAŞ / DİLARA ZENGİN - Ereğli Agrosan Genel Müdürü Ömer Kaymakçalan, kuru gıda alanında Türkiye'ye getirdikleri yüksek teknolojiyle peynir ve zeytin de dahil olmak üzere pek çok yiyeceği kuruttuklarını belirterek, "Bu teknoloji ürüne herhangi bir ısı vermeden, suyunu vakum altında radyo dalgalarıyla alarak tadında, kokusunda, renginde ve şeklinde herhangi bir bozulma olmadan kurutma işlemini yapmanızı sağlıyor." dedi.

Emeklilik günlerini geçirmeyi düşündüğü bir zamanda yaratıcı bir girişimcilik örneği sergileyerek kuru gıda alanında Türkiye'ye yüksek teknoloji transferi yapan 72 yaşındaki kimya yüksek mühendisi Kaymakçalan, Kanadalı bir şirket tarafından geliştirilen ve dünyada sayılı firma tarafından kullanılan REV teknolojisini AA muhabirine anlattı.

Kaymakçalan, Türkiye’nin tarımsal potansiyelinin çok yüksek olmasına karşılık yüksek katma değerli işlenmiş ürünlerin yeterince üretilmediğine dikkati çekerek, “Bu işe başlarken tarıma dayalı olmasını, ileri teknoloji içermesini ve yüksek katma değerli ürün ortaya çıkarmasını istedik. Gıdaları yurt içinden satın alıp, değerini katlayacak şekilde işlersek hem şirketimize hem de yerli üreticimize para kazandırabileceğimizi düşündük.” ifadelerini kullandı.

Beşte biri Ar-Ge faaliyetlerini yürüten mühendislerden oluşan toplam 50 çalışanları olduğunu, yüzde 100 yerli sermayeyle 13 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Kaymakçalan, şöyle konuştu:

“Gıda sektöründe yüksek kaliteyi standart halde sunabilmek için 'sadece suyunu uçurduk, geriye kalan her şeyi koruduk' sloganıyla yola çıktık. Yıllık 800 ton üretim kapasiteli tesis kurduk. O kadar kuru gıdayı üretmek için aşağı yukarı on katı kadar, yani 8 bin ton yaş ürünü işliyoruz. Kanadalı bir şirket tarafından geliştirilen REV teknolojisi dünyada tek. Ürüne herhangi bir ısı vermeden, suyunu vakum altında radyo dalgalarıyla alarak tadında, kokusunda, renginde ve şeklinde herhangi bir bozulma olmadan kurutma işlemini yapmanızı sağlıyor."

- Gıdaların şekli bozulmuyor

Kaymakçalan, çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, mandalina, portakal, muz, elma, şeftali gibi meyvelerin yanı sıra üç çeşit peynir, domates, zeytin, brokoli ve ıspanak gibi alışılagelmemiş ürünleri de kuruttuklarını aktararak, Mersin'in Tarsus ilçesindeki fabrikalarının yaklaşık 3 katı büyüklüğünde olacak ikinci tesislerini de Konya'nın Ereğli ilçesinde kuracaklarını ifade etti.

Türkiye’de bu teknolojiyi kendilerinden başka kullanan bir üretici olmadığını ve kurutma işlemi sırasında su oranını yüzde 2 seviyesine kadar indirebildiklerini dile getiren Kaymakçalan, "Su oranını bu derece aşağı çekebildiğimiz için ürünlerin dışarıdan etkilerle bozulma ihtimali müthiş derecede düşük. 24 ay raf ömrü olan ürünler üretiyoruz. Ayrıca, bizim ürünlerimiz kurutmadan sonra şekil ve renk değiştirmiyor çünkü kullandığımız teknoloji sayesinde su ürünün merkezinden dışarıya doğru buharlaşmaya başlıyor. Halbuki güneşte ya da açık havada kuruttuğunuz ürünlerde, süreç dış yüzeyden başlayıp, merkeze doğru devam ettiği için büzüşme, şekilde ve renkte bozulma oluyor.” diye konuştu.

- "NASA astronotu tüketiyorsa Türk askeri de tüketebilir"

Kaymakçalan, yaklaşık 600 kalori enerji içeren 100 gram kurutulmuş peynirin, bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacının yüzde 20-25’ini karşıladığını belirterek, “Şirketi kurmadan önce yaptığımız araştırmalarda NASA’nın uzaya yolladığı astronotların yanına bu tip ürünler verdiğini görerek araziye ya da açık denize çıkan askerimizin yanına böyle ürünler verebileceğimizi düşündük. Sağlıklı ve avantajlı yapıya sahip kurutulmuş ürünleri NASA astronotu tüketiyorsa Türk askeri de tüketebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Herhangi bir koruyucu madde kullanmadan ürettikleri ürünlerin, aralarında İngiliz Perakendeciler Birliği (BRC) tarafından verilen BRC Gıda ile HELAL ve KOSHER sertifikalarının da yer aldığı kalite belgelerine sahip olduğunu vurgulayan Kaymakçalan, "Pek çok ailenin evinde mikrodalga fırın var, bizim teknolojimizi ona benzetebilirsiniz. Sağlığa zararlı hiçbir tarafı yok. Bu teknolojiyi kullanan dünyadaki yedinci şirketiz.” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :