"Toprakla mayalanan" üzümün pekmeze lezzet yolculuğu

"Toprakla mayalanan" üzümün pekmeze lezzet yolculuğu

Hatay'daki üzüm üretiminin yüzde 97'sinin gerçekleştiği Hassa ilçesindeki kadınlar, verimli topraklarda yetişen üzümleri geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürüyor- Kadınlar, dağdan getirdikleri özel bir toprağı maya olarak kullanıp pekmezin kıvamını sağ

HATAY (AA) - HİLMİ TUNAHAN KARAKAYA - Hatay'daki üzüm üretiminin yüzde 97'sinin gerçekleştiği Hassa ilçesinde bağlardan toplanan üzümler, gelenksel yöntemler kullanılarak binbir zahmetle pekmez haline getiriliyor.

Turşu, salça ve çeşitli kışlık ürünler gibi yöresel birçok lezzetin yapımında ön plana çıkan Hassa ilçesi, üzüm pekmeziyle de adından söz ettiriyor.

İlçedeki vatandaşlar, topladıkları 8 bin ton civarındaki üzümü "çiğneme havuzu", "mengene", "dinlendirme havuzu", "kazan" ve "ocak"tan oluşan geleneksel yöntemlerle maserelerde pekmeze dönüştürüyor.

Tadı ve kalitesiyle önemli üzüm üretim merkezlerinden Hassa'da kadınlar, hummalı çalışmanın ardından en lezzetli pekmezi elde edebilmek için çabalıyor.

- Pekmezin kıvamı için toprak

Kadınlar, kaynama sırasında sürekli karıştırdıkları pekmezin, dağdan getirdikleri ve maya olarak kullandıkları özel bir toprakla kararak kıvamlı olmasını sağlıyor.

Kaynama sırasında üzerinden köpüğü alınarak bereketin artması için komşulara ikram edilen pekmez, bir süre soğumaya bırakıldıktan sonra yeniden odun ateşinde uzun süre pişirilerek hazır hale getiriliyor.

Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yetiştirilen yaklaşık 8 bin ton üzümün pekmez için ayrıldığını söyledi.

Tadı ve kalitesiyle Hassa'da yetişen üzümler kadar pekmezinin de adından söz ettirdiğini belirten Şahiner, pekmezlerin Türkiye'nin dört bir yanından talep gördüğünü dile getirdi.

Pekmez yapım sezonunda ilçe halkının yoğun şekilde çalıştığını anlatan Şahinler, şöyle devam etti:

"İlçemizde geleneksel yöntemle yapılan bu pekmezlerin tadı diğerlerinden farklı. Vatandaşlar topladıkları üzümleri burada önce çiğniyor, dinlenme havuzunda bekletiyor ve ardından kazanlarda kaynatıyor. Bunların yanı sıra ilçemizde bulunan 12 civarındaki masere de sezon boyunca sürekli çalışıyor. İlçemizde, pekmez üretimi için 8 bin ton civarında üzüm ayrılıyor. Bu üzümlerden 400 ila 600 ton civarında pekmez yapılıyor. Bu yıl yağışların iyi geçmesinden dolayı üzümlerimizdeki kalite çok iyi. Dolayısıyla pekmezlerimizdeki kalite de iyi. Özellikle ilçemizin havası ve suyundan dolayı ürünler çok güzel yetişiyor. Lezzeti ve kalitesiyle damakta ayrı bir tat bırakıyor."

- Kilogramı 8-12 liradan satılıyor

Maserede pekmez yapan üreticilerden Ahmet Emin Sarı da bu işin zor ama lezzetinin de paha biçilemez olduğunu anlattı.

Topladıkları üzümleri makinlerde çöpünden ayrılarak önce suyunu çıkardıklarını, dinlendirdikten sonra saatlerce kaynattıklarını belirten Sarı, son aşamada da dağdan getirdikleri ve pekmezin mayası olarak gördükleri toprakla bir süre daha kaynatarak ürünleri hazırladıklarını söyledi.

Sarı, ortalama 10 kilogram üzümden yaklaşık bir kilogram pekmez elde edildiğini, lezzeti ve doğallığıyla adından söz ettiren pekmezi kilogramını kalitesine göre 8 ila 12 liradan sattıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :