Toplu sözleşmeye uymayan kurumlar tespit edilecek

Toplu sözleşmeye uymayan kurumlar tespit edilecek

Devlet Personel Başkanlığı, sendikalardan toplu sözleşme hükümleri ile kamu görevlileri hakem kurulu kararlarını uygulamayan kamu kurum ve kuruluşlarının listesini istedi

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Devlet Personel Başkanlığı, sendikalardan 2. dönem toplu sözleşme hükümleri ile kamu görevlileri hakem kurulu kararlarını uygulamayan kamu kurum ve kuruluşlarının tespitini talep etti.

Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu imzasıyla Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK ile Kültür Sanat-Sen, Bem-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Eğitim Bir-Sen, Bayındır Memur-Sen, Toç-Bir-Sen, Enerji Bir-Sen, Diyanet-Sen, Büro Memur-Sen, Birlik Haber-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen'e gönderilen yazıda, 2014 ve 2015'i kapsayan 2. dönem toplu sözleşmenin 23 Ağustos 2013'te imzalandığı anımsatıldı.

Toplu Sözleşme Kanunu'nun gereği olarak Kamu Personeli Danışma Kurulu'nun (KPDK) kasım ve mart aylarında toplanması gerektiği belirtilerek, KPDK'nın geçen ayki toplantısında konfederasyon ve sendikalarca 2. dönem toplu sözleşme ve kamu görevlileri hakem kurulu kararı hükümlerinin uygulanması konusunda bazı kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan sorun ve şikayetleri dile getirildiği kaydedildi.

Bunun üzerine, 2. dönem toplu sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı hükümlerinin uygulanması ve Kamu Personel Danışma Kurulu gündeminin takibi açısından ilgili sorun ve şikayetler ile söz konusu hükümleri uygulamayan kamu kurum ve kuruluşlarının 18 Nisan'a kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi istendi.

-"Kanunu uygulamak için yönetmelik bekleyen anlayış var"

Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Gürbüz İnaltekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplu sözleşme masasında imzalanan konulara tarafların hassasiyetle uyması gerektiğini belirterek, sözleşmenin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından içerisindeki maddelerin kanun niteliği kazandığını söyledi.

Bürokrasideki hantal yapının sözleşmenin gereklerinin uygulamasında bazı aksaklıklara neden olduğunu ifade eden İnaltekin, şöyle konuştu:

"Maalesef bazı kamu kurum ve kuruluş yöneticileri sözleşmeye rağmen geçerli maddeleri uygulamak için yönetmelik istiyor. Özetle, kanunu uygulamak için yönetmelik bekleyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Birçok kurumda bu sorun yaşanıyor. Bunun üzerine sorunu Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda dile getirdik, sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da bu sorunun aşılması için Devlet Personel Başkanlığına talimat verdi. Böylece sorunun ortadan kaldırılması adına soruna neden olan kurum ve kuruluşların tespiti yoluna gidildi."

 

Kaynak:Haber Kaynağı