TkMM, dokunulmazlık ve siyasi etiği konuştu

TkMM, dokunulmazlık ve siyasi etiği konuştu

TBMM (AA) - Türkiye küçük Millet Meclisleri (TkMM), mayıs ayında gerçekleştirdiği toplantılarda, dokunulmazlıklar ve siyasi etik konusunu ele aldı.CHP...

TBMM (AA) - Türkiye küçük Millet Meclisleri (TkMM), mayıs ayında gerçekleştirdiği toplantılarda, dokunulmazlıklar ve siyasi etik konusunu ele aldı.

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, TkMM Meclis Koordinatörü Oya Özden ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, mayıs ayında 14 ilde yapılan ve 143 sivil toplum örgütünün katıldığı toplantı sonuçlarını değerlendirdi.

Çamak, kendi ili olan Mersin'deki toplantıya katıldığını belirterek, "Geniş katılımlı bir toplantı oldu. Katılımcıların çoğunluğu kürsü dışında dokunulmazlığın kesinlikle olmaması gerektiği düşüncesinde. Dokunulmazlıklar konusunda yapılan geçici düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu yönünde ortak görüşü çıktı. Siyasi etik kanun teklifi de ele alındı. Akçeli işlerde şeffaflığın sağlanmasının bu yasa teklifiyle mümkün olacağına kimse inanmıyor." dedi.

TkMM Meclis Koordinatörü Özden de milletvekili dokunulmazlıkları ve siyasi etik konusunun ele alındığı Mayıs ayı toplantılarında ortak paydanın çıkmadığını belirterek, bunun nadir görülen bir durum olduğunu ifade etti.

Milletvekili dokunulmazlığının ele alındığı toplantılarında iki yaklaşımla karşılaştıklarını vurgulayan Özden, şöyle konuştu:

"Dokunulmazlıklar söz konusu olduğunda Kürt sorunu ve HDP'li milletvekilerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili tartışmalar ön plana çıkıyor. 143 sivil toplum örgütünden sadece iki STK temsilcisi dışındakiler, kürsü dokunulmazlığıyla sınırlı bir dokunulmazlığın kabul edilebilir olduğunu söyledi. İki STK temsilcisi ise düşünce ve ifade özgürlüğünün güvence altında olmadığı, bağımsız ve tarafsız yargılamanın mümkün olmadığı ülkede dokunulmazlığın çok önemli olduğunu ve milletvekilinin kendilerini güvence altına almaları gerektiğini vurguladı. HDP'li milletvekilerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen STK temsilcileri de önümüzdeki süreçte bunun ne getireceği, ne götüreceği konusuda herhangi bir fikir beyan etmedi. Fakat dokunulmazlığın kaldırılmamaması fikrini beyan edenler bu süreçte HDP'nin siyasetin dışında kalmasının Kürtlerin önemli kısmının Türkiye ile duygusal bağının kopacağının altını çizdi."

Özden, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ancak görüşmeleri ertelenen siyasi etik konusundaki genel kanının, siyasetin finansmanı konuşulmadan, milletvekilleri ile daraltılmış bir siyasi etik düzenlemesinin hiçbir sorunu çözmeyeceği, belediyelerden başlayarak ve Siyasi Partiler Kanunu değiştirilerek düzenleme yapılabileceğinin öne çıktığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler