TİKAD Olağan Genel Kurulu

TİKAD Olağan Genel Kurulu

Başbakan Yıldırım: (2)- "16 Nisan önemli bir tarih. 16 Nisan'da ne olacak? Sandığa gideceğiz, memleketin geleceğine karar vereceğiz. Biz bir değişiklik getirdik. Bu değişiklik bizim ihdas ettiğimiz bir şey değil, bu değişiklik Cumhuriyetin kuruluşundan be

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan'ın önemli bir tarih olduğunu belirterek, "16 Nisan'da ne olacak? Sandığa gideceğiz, memleketin geleceğine karar vereceğiz. Biz bir değişiklik getirdik. Bu değişiklik bizim ihdas ettiğimiz bir şey değil, bu değişiklik Cumhuriyetin kuruluşundan beri yönetim sisteminde var olan birtakım anlaşmazlıkların son bulmasını amaçlayan bir değişikliktir." dedi.

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Yıldırım, başlattıkları cazibe merkezleri programlarına değinerek, "Hanımefendiler, gösterin kendinizi. 100 milyar yatırım teklifi var, 23 il sizi bekliyor. Her türlü destek, her türlü teşvik var. İstanbul'da, Ankara'da, Kocaeli'de, İzmir'de iş yapmak kolay. Vatanseverlik; Türkiye'nin her köşesinde iş yapmaktır, her köşesine gidebilmektir. Biz bunun şartlarını sağladık. Güvenliğiniz bizden, her türlü desteğiniz bizden, yatırım sizden. Bunun için sizleri Nene Hatun'un torunlarını; doğuya, güneydoğuya yatırıma davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye'nin geleceğinin ve aydınlık yarınlarının teminatının kadınlar olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü siz olmazsanız biz perişanız. İşin bir de bu yönü var. Yani bakan olabilirsiniz ama size de bir bakan olması lazım. Bu işin ilavesi. Ama bunun dışında ne kadar iş yapıyorsunuz? Az önce rakamları verdim. Yani sizin sorumluluğunuz hanımlar olarak erkeklerden daha fazla. Hakikaten bir evin dirliği, düzeni, geleceği hep kadınlarla inşa ediliyor. 'Osmanlı kadını' diye bir tabir vardır. Osmanlı kadını demek 'evi çekip çeviren, bütün bireyleri bir arada tutan, kaynakları birleştiren ve geleceği inşa eden akil bir insan' demektir. Bizim böyle bir özelliğimiz var. Hem evi düzene koyan hem de ailenin geleceğini, vizyonunu çizen bir kadın profilimiz var, kadın bakışımız var. Bununla da gurur duyuyoruz. Doğrusu bizim sizlerin her alanda, hayatın her alanında daha etkin yer almanızdan büyük bir mutluluk duyarız. Hiç zerre kadar kıskançlığımız olmaz. Hakikaten bunu samimiyetle söylüyorum, olmaz. Ama bunun böyle yapay olmaması lazım hanımefendiler. Yani biz size lütfedelim, şurayı buyrun size verelim değil. Mücadele alanlarının açık olması lazım. Kısıtlamaların kaldırılması lazım. Yarışın eşit şartlarda olması lazım. Benim anlayışım bu, yanlış olabilir. Ama benim düşüncem bir şey size lütfedilirse, verilirse onun sürekliliği olmaz, devamlılığı olmaz. Bu mücadeleyi sizlerin yapması lazım. Bizim de gerekli vesileleri oluşturmamız lazım, fırsatı oluşturmamız lazım. Çünkü biz gücümüzün tamamını kullanamıyoruz. Eşitiz, nüfusta eşitiz, seçmede eşitiz. Ama sorumluluk almada henüz eşit değiliz. Bunu birlikte sağlayacağız. Siz bu mücadeleyi vereceksiniz, biz de elimizde ne imkan varsa kullanacağız."

- "Yürüyerek değil, koşar adımlarla hedefimize gideceğiz"

Başbakan Yıldırım, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına değinerek, 16 Nisan'ın önemli bir tarih olduğunu söyledi.

Sandığa gidilerek memleketin geleceğine karar verileceğini anlatan Yıldırım, "Biz bir değişiklik getirdik. Bu değişiklik bizim ihdas ettiğimiz bir şey değil, bu değişiklik Cumhuriyetin kuruluşundan beri yönetim sisteminde var olan birtakım anlaşmazlıkların son bulmasını amaçlayan bir değişikliktir. Bunun aslında ilk adımını 2007'de biz attık. Cumhurbaşkanı seçemediğimiz için Mecliste 'Cumhurbaşkanını artık millet seçsin' diye karar verildi. Millet de bu kararı verdi ve ilk milletin seçtiği Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, şu anda iş başında. İki tane seçilmiş var. İki seçilmişle ülkeyi yönetmek zor, olmaz." diye konuştu.

Milli iradenin bir yerde toplanmasını istediklerini ve buna da sandıkta milletin karar vereceğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ülkeyi 5 yıllığına kim yönetecek? Adını koyun. Daha sonra birtakım sizin olurunuz olmadan, onayınız olmadan oluşumlara fırsat kalmasın. İşte bu sistem onu getiriyor. 2007'de cumhurbaşkanını milletin seçmesi ilk adımdı. İkinci adım da ona göre yönetişim sisteminin anayasaya uyarlanmasıdır. Yaptığımız odur. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık tek makamda toplanıyor. Sandıkta belirleniyor, güven oyunu millet veriyor ve 5 yıl boyunca da ülkeyi yönetme yetkisini veriyoruz, sorumluluğunu veriyoruz. Ama boş bırakmıyoruz. Mecliste denetimini yapıyoruz. Meclis ihtiyacı olan kanunları çıkarıyor. Bütün bunlara rağmen yanlış yönetti, beşinci senede 'teşekkür ederiz' diyoruz, kenara bırakıyoruz. Ama kenara bırakmakla kalmıyoruz, hesabını da soruyoruz. Yani yetki ile sorumluluk dengeli bir şekilde modern demokrasilerde var olan bir yapıyı bu değişiklikte getiriyoruz. 'Efendim, bu başkanlık sistemi Amerika'ya benzemiyor, işte Fransa'ya benzemiyor'. Doğru, bu milli bir sistem, bu yerli bir sistem, bizim ihtiyaçlarımıza göre belirlenmiş bir sistem. Bunun kararını da bizim milletimiz verecek. Amerika vermeyecek, Almanya vermeyecek, her ne kadar onlar taraf oldu... 'Hayır' kampanyasında tam gaz gidiyorlar, terör gruplarıyla kol kola gidiyorlar, ne yaparlarsa yapsınlar onların oy hakkı yok, sadece konuşurlar."

Yıldırım, vatandaşların kimin dost, kimin düşman olduğunu çok iyi gördüğünü ve kararını ona göre vereceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getireceği en güzel şeyin zaman ekonomisi olduğunu aktaran Yıldırım, "Şimdi, kamu idarelerinde zamanın anlamı yok. Bir işe gireceksiniz, formül şudur; 'Ne zaman bitecek? Kaça bitecek?' Soru gayet açık ve net. İş kadınısınız. Bunu en iyi siz anlarsınız. Size söylenecek cevap şudur; 'Ne zaman biterse, kaça çıkarsa.' Böyle ülke bir yere varamaz. Zaman paradan daha önemlidir. İşte bu yeni sistemde zamanı etkin kullanacağız. Yürüyerek değil, koşar adımlarla hedefimize gideceğiz. En önemli özelliği budur. Şimdi niye yapmıyorsunuz? Bürokrasi. Evet, bürokrasi ağır işliyor. Şikayet etme konumunda değiliz. Ama yapıdan kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :