TİKA Başkanı Serdar Çam Özbekistan’da

TİKA Başkanı Serdar Çam Özbekistan’da

Serdar Çam, Özbekistan Sağlık Bakanı Anvar Alimov ile TİKA tarafından yürütülen projelerin açılışını yaptı

TAŞKENT (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Sağlık Bakanı Anvar Alimov ile TİKA tarafından yürütülen projelerin açılış programına katıldı.

Özbekistan’da faaliyet gösteren Sağlıklı Evlat Vakfına TİKA tarafından hediye edilen 10 mobil klinik aracının teslimi için tören düzenlendi.

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Namık Güner Erpul ve Özbekistan Sağlık Bakanı Anvar Alimov’un da katıldığı törende konuşan Çam, amaçlarının Özbekistan’da sağlıklı bir neslin büyümesine katkıda bulunmak olduğunu kaydederek, 2016'yı "Sağlıklı Anne ve Çocuk Yılı" olarak ilan eden Özbekistan’da sağlık sektörünün geliştirilmesine TİKA olarak katkıda bulunmalarının sevindirici olduğunu belirtti. Çam, tarih boyunca insanlığa bilim, kültür, sanat ve medeniyet yayan bu topraklara bir Türk vatandaşı olarak hizmet etmekten büyük bir onur duyduğunu vurguladı.

2014 yılında geldiği Özbekistan’da, Sağlıklı Evlat Vakfı Başkanı Svetlana İnamova’dan vakfa bağışlanan iki mobil klinik aracının yılda ortalama 20 bin vatandaşa hizmet verdiğini öğrendiğini anımsatan Çam, bundan yola çıkarak Özbekistan’a TİKA olarak 10 mobil klinik aracı hediye ettiklerini dile getirdi. Çam, bu mobil klinik araçlarının Özbekistan’ın tüm köylerini dolaşarak, Özbek halkına hizmet götüreceğine inandığını ifade etti.

Sağlıklı Evlat Vakfı Başkanı Svetlana İnamova da TİKA ile uzun yıllardan beri sıkı işbirliği içerisinde olduklarını kaydederken, TİKA’nın şimdiye kadar ülke genelinde çok sayıda projeyi desteklediğini anlattı. İnamova, 10 mobil klinik aracını kendilerine teslim eden Türkiye hükümetine teşekkürlerini iletti.

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak da "ata yurdu, müşterek medeniyetin esası olan Türkistan’ın ışığı olan Özbekistan’a TİKA olarak katkıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti" dile getirdi.

Çam, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak ve Büyükelçi Erpul, TİKA tarafından hediye edilen mobil klinik araçlarının anahtarını Sağlıklı Evlat Vakfı çalışanlarına teslim etti.

Teslim töreni çerçevesinde, Özbekistan’ın ünlü “Aram” çocuk müzik ekibi ve genç müzisyenler orkestrası çeşitli şarkı ve müzik gösterilerini sundu. Çam ve beraberindeki heyet, daha sonra mobil klinik araçlarında incelemelerde bulundu.

- Taşkent Türk Okulu’nun açılışı

Serdar Çam TİKA Taşkent Program Koordinatörü Kızıltoprak ile TİKA tarafından tadilat ve tefrişatı yapılan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Taşkent Türk İlk ve Orta Okulu’nu ziyaret ederek, okulun açılış kurdelasını kesti. Sonrasında, okulu gezerek incelemelerde bulunan Çam, okul öğrencileri ile bir süre sohbet ederek, hediyeler dağıttı. Taşkent Türk Okulu öğrencileri de açılış töreni çerçevesinde, şiirler okudu, şarkılar söyledi.

- Özbekistan Kadın Girişimciler Derneği binasının açılışı

TİKA Başkanı Çam ve beraberindeki heyet, daha sonra TİKA’nın desteğiyle tadilatı yapılan Özbekistan Kadın Girişimciler Derneği’nin binasının açılışına katıldı.

Çam, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Özbekistan’daki bir sivil toplum kuruluşuna destek sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özbekistan hükumetinin de kadınlar tarafından kurulan bu sivil toplum örgütünü desteklemesinin önemine dikkati çeken Çam, büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen bu topraklarda yaşayan insanlarının eskiden de ticaretle uğraştığını ve insanlığa girişimciliği öğrettiğini kaydetti.

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Kızıltoprak da yaptığı konuşmada, hem ailede, hem de toplumda yer sahibi olan Özbekistanlı girişimci kadınlara başarılar dileyerek, derneğin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

Özbekistan Kadın Girişimciler Derneği binasını gezerek, dernek faaliyeti hakkında bilgi alan Çam, Özbekistanlı kadın girişimcileri Türkiye’ye davet etti.

Serdar Çam, Taşkent ziyareti çerçevesinde, Özbekistan Sağlık Bakanı Anvar Alimov ve Süleyman Kızıltoprak ile TİKA’nın desteğiyle Özbekistan Jinekoloji ve Kadın Hastalıkları İhtisas Merkezi bünyesinde kurulan Tıbbi Simülasyon Eğitim Merkezi’nin açılış törenine de katıldı.

Çam, ihtisas merkezinde görev yapan doktor ve hemşirelere yaptığı konuşmanın ardından eğitim merkezini gezdi. Türkiye’den getirilen tıbbi cihaz ve teçhizatları inceleyen Çam, simülasyon eğitim merkezinin faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :