TİKA Başkanı Çam'dan anlamlı ziyaret

TİKA Başkanı Çam'dan anlamlı ziyaret

Çam, Osmanlı'nın Güney Afrika’ya gönderdiği ilk İslam alimi Ebubekir Efendi'nin mezarını ziyaret etti

CAPE TOWN (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Osmanlı'nın Güney Afrika’ya gönderdiği ilk İslam alimi Ebubekir Efendi'nin mezarına ziyarette bulundu.

Çam, Güney Afrika’daki temasları kapsamında, çevre düzenlemesini TİKA'nın üstlendiği Tana Baru mezarlığında İslam alimi Ebubekir Efendi'nin mezarında incelemelerde bulundu.

Osmanlı-Afrika ilişkileri uzmanı Halim Gençoğlu ve Tana Baru Mezarlığı Vakfı üyesi Fazil Bassier’den Ebubekir Efendi ve mezarlık hakkında bilgi alan Serdar Çam, “TİKA tarafından bu mezarlığının etrafı, çevre düzenlemesi kapsamında 563 metre çitle kaplandı.” dedi.

Daha sonra Ebubekir Efendi'nin ilk evi olan Bo-Kaap Müzesi ile Osmanlı mirası olan Güney Afrika Nur-ul Hamidiye Camisi'ni de ziyaret eden Serdar Çam, 60 yıl boyunca camide imamlık yapmış Buta Shakir Price ile görüşerek cami hakkında bilgi aldı.

TİKA'nın tadilatını yaptığı, II. Abdülhamit tarafından gönderilen yardımlarla inşa edilen Nur'ul Hamidiye Camisi'nde konuşan Çam, TİKA’nın Güney Afrika’da daha etkin rol alacağını belirterek, “TİKA olarak Cape Town ofisimizi yakın zamanda açacağız ve burada yapacak çok işimiz var.” diye konuştu.

AA muhabirine konuşan Nur-ul Hamidiye Camisi Vakfı Başkanı Abudul Raof Bux, “Güney Afrika’daki Osmanlı eseri camilerin hepsinin sahibi Türkiye’dir. TİKA'ya ve Türkiye’ye bize yaptıkları yardımlardan dolayı çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sultan Abdülaziz döneminde 1863'te Güney Afrika'da görevlendirilen İslam alimi Ebubekir Efendi, 17 yıl boyunca ülkede İslam dinini anlattı. 1880 yılında Güney Afrika'da vefat eden Ebubekir Efendi’nin Cape Town’daki evlerinden biri bugün Bo-Kaap semtinde müze olarak faaliyet gösteriyor. Ebubekir Efendi'nin açtığı Osmanlı Kız İlahiyat Okulu ise vefatından hemen sonra öğrencileri tarafından Nur’ul Hamidiye Camisi'ne dönüştürüldü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler