Teslim olan 2 PKK'lı, örgütün yalanlarını deşifre etti

Teslim olan 2 PKK'lı, örgütün yalanlarını deşifre etti

Şırnak'ta bölücü terör örgütünden kaçarak, güvenlik güçlerine teslim olan iki kadın terörist, terör örgütünün gençleri nasıl kandırdığını ve kamplardaki olumsuz yaşam koşullarını anlattı- Güvenlik güçlerince bölgede gerçekleştirilen başarılı operasyonlar

ANKARA (AA) - SERTAÇ BULUR/CANKUT TAŞDAN - Şırnak'ta bölücü terör örgütünden kaçarak, güvenlik güçlerine teslim olan iki kadın terörist, terör örgütünün gençleri nasıl kandırdığını ve kamplardaki olumsuz yaşam koşullarını anlattı.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, terör örgütünün yalan propagandayla kandırıp, dağa götürdüğü gençler, oralardaki yaşam koşulları ile vaatlerin gerçekleşmediğini görünce çareyi güvenlik güçlerine sığınmakta buluyor.

- Çocukları öne sürüyorlar

Şırnak'ta bir hudut karakoluna gelen Z.A (15) ve L.S. (21) silahlı ve teçhizatlı olarak teslim oldu. İhtiyaçları karşılandıktan sonra ifadeleri alınan kızlardan Z.A, 8. sınıf öğrencisiyken bir okul arkadaşı tarafından terör örgütüne katılması için ikna edilmeye çalışıldığını ancak kabul etmediğini söyledi. İlerleyen günlerde ailesi ile tartıştıktan sonra sokakta yürürken, siyah renkli bir araçla gelen yüzleri maskeli 3 kişi tarafından zorla kaçırıldığını anlatan Z.A, bölgedeki farklı yerlerdeki evlerde tutulduktan sonra sınır dışına götürüldüğünü belirtti. Sonrasında terör örgütünün Zap kampına götürüldüğünü ve burada bir yıl süreyle ideolojik ve askeri eğitim aldığını anlatan Z.A, bu yılın ocak ayında 12 kişilik çocuk grubuyla Karaço bölgesine geldiklerini söyledi.

Terör örgütünün gerçek yüzünü gördükten sonra defalarca kaçmaya çalıştığını, bunun için örgütün Derik'teki hücresinde bir süre hapsedildiğini ifade eden Z.A, sonrasında yine ideolojik eğitime tabi tutulduğunu kaydetti. Son olarak, intihar süsü verdiği için örgütün hastanesine kaldırıldığı söyleyen Z.A, burada doktora ait telefonu kullanarak ailesi ile irtibat kurduğunu belirtti.

Z.A, terör örgütünde tanıştığı ve birlikte plan yaptıkları L.S. ile daha sonra örgütün elinden kaçtıklarını anlattı.

Örgütün aileleri ile irtibat kurmalarını çeşitli yalanlarla engellediğini belirten Z.A, yaşadıklarını, "Biz ailemize dönmek istediğimizi söylediğimiz zaman 'Aileniz sizi istemiyor' diyorlardı. Ailelerimiz bizimle görüşmek istediğinde ise 'Kızınız burada çok mutlu, sizinle görüşmek istemiyor' diyerek bizi ailemizle görüştürmüyorlardı." diye anlattı.

- Örgüte öz babası teslim etmiş

Öte yandan teslim olan diğer terörist L.S. ise sorgusunda, 17 yaşında öğrenciyken örgüt mensubu babası tarafından PKK'ya zorla teslim edildiğini belirterek, bir süre örgütte kaldıktan sonra kaçmaya çalıştığını ifade etti. Okumayı çok istediğini söyleyen L.S. baba ve annesinden hiç ilgi görmediğini, örgütün kaçmak istediği için bir hafta boyunca tutukladığını, 15 arkadaşı ile dar bir odada tutulduğunu, burada kaldığı dört arkadaşının kirlilikten dolayı bitlendiğini kaydetti.

Başuki isimli kampa gittiğini belirten L.S. buradaki teröristlerin hepsinin çocuk, en büyüklerinin ise 18 yaşında olduğunu ve kampta 9 yaşında dahi çocukların bulunduğunu anlatarak, "PKK'da dayak yoktur diyorlardı, halbuki ben şahsen dayak yedim. İnsanları araç gibi kullanıyorlar. Gözlerine girenleri çok seviyorlar ama onlardan uzak olan insanları dışlıyorlar, küçük gösteriyorlar." ifadelerini kullandı.

Örgütün gençleri özgürlük vaadi ile kandırdığına işaret eden L.S. bunun tamamen yalan olduğunu, örgütün DEAŞ ile girdiği çatışmalar sırasında köylülerin yiyecek ve içeceklerine el koyduğunu, bölge halkına zarar verdiğini, köy ve evlerinden kovduğunu, bu nedenle örgütten kaçmak istediğini söyledi.

Bir hafta boyunca aç ve susuz bir şekilde örgütten kaçarak, askerlere teslim olmak için çabaladığını ifade eden L.S, teslim olduğundan örgütün kendilerine söylediği gibi öldürülmekten çok korktuğunu, buna rağmen askerlerle karşılaştığında kendisine çok iyi davranıldığını ve sevinçten ağladığını, asıl özgürlüğün bu olduğunu belirtti.

- Terör örgütüne katılımlar durma noktasına geldi

Bu arada istihbarat birimleri, başarılı operasyonlarla ağır kayıplar veren terör örgütünün, yalan propagandalarının deşifre edilmesiyle yeni eleman temininde ve elindeki militanları tutma noktasında güçlük çektiği, bu nedenle daha kolay kandırabileceği çocuklara yöneldiğini belirledi.

PKK'nın 1984'teki ilk silahlı eyleminden 2017'ye kadar 51 bin 299 kişinin kandırılarak, örgüt kamplarına götürüldüğü, son 5 yıllık dönemde ise 2 bin 948'i kadın olmak üzere, 12 bin 321 kişinin bölücü terör örgütüne katıldığı belirlendi. Yetkililer, bu kişilerden 5 bin 99'unun ise örgüte katıldığı tarih itibariyle 18 yaşın altında olduğunu belirtti.

Örgüte katılımlarda son dönemde ciddi bir düşüş olduğunun altını çizen güvenlik kaynakları, 2015'te 3 bin 698, 2016'da 621, bu yıl mayıs sonuna kadar ise sadece 48 kişinin örgüte katıldığını tespit etti.

Yetkililer, bölücü terör örgütüne Türkiye'den katılan ve Türk vatandaşı olan birçok teröristin Suriye'de PYD/YPG bünyesinde faaliyet gösterdiğinin bilindiğini, bu durumun, PYD/YPG'nin PKK terör örgütünün Suriye'deki uzantısı olduğu ve PKK'nın amaçları doğrultusunda hareket ettiğinin göstergesi olduğuna işaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :