TEOG'un kaldırılması

TEOG'un kaldırılması

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın: "TEOG'ta esas sorunun merkezi yerleştirmeden kaynaklandığını bilip, geçmiş tecrübelerden de istifade ederek rasyonel ve kalıcı çözüm üretilmeli"- "Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunuyor ve ortaöğretime

ANKARA (AA) - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılmasına ilişkin, "TEOG'ta esas sorunun merkezi yerleştirmeden kaynaklandığını bilip, geçmiş tecrübelerden de istifade ederek rasyonel ve kalıcı çözüm üretilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, TEOG'un olumlu ve olumsuz yanlarına ilişkin Eğitim-Bir-Sen olarak geçen yıl yayımladıkları "Eğitime Bakış 2016 Raporu"nu anımsattı.

TEOG'un ortaöğretime geçiş sürecinde bir merkezi yerleştirme aracı olarak kullanılmasının sorunları beraberinde getirdiğine işaret eden Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"TEOG, bugüne kadar ortaöğretime geçiş sınavları arasında kaygı eşiği en düşük sınavdı. Nitekim TEOG'un gerekçelerinden birisi de tek bir sınav yerine birden fazla yıla yayılmış, birden fazla sınav yoluyla sınav kaygısını azaltmaktı. TEOG'un merkezi yerleştirme ayağı, sınav kaygısını öğrenci ve velinin hayatına OKS ve SBS'ye nazaran daha büyük bir boyutta yeniden dahil etti. Yerleştirmede yaşanan aksaklık ve memnuniyetsizlik TEOG'un sınav hüviyetini tartışmaya açtı."

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmenin merkezi olarak TEOG sınavı üzerinden yapılması, öğrenci ve velilerin memnuniyetsizliğini, daha iyi bir okula yerleşme baskıyla nakil arayışlarını ortaya çıkardığını savunan Yalçın, açıklamasına şöyle devam etti:

"TEOG ile yerleşenlerin bu nakil arayışları istatistiklere şöyle yansıdı; 2015-2016 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde 434 bin 615 öğrenci nakil başvurusunda bulundu, 101 bin 12'si nakille yer değiştirdi. Bu rakamlar ortalama 300 bin seviyesinde seyretti, yerleştirme oranı ise müracaat sayısının yaklaşık yüzde 20'sinde kaldı. Diğer taraftan TEOG, sınav puanını merkezi yerleştirmede esas alarak okulu ve öğrenciyi etiketledi. Bu yaftalamalar üzerinden okullar ve öğrenciler 'başarılı-başarısız' şekilde toplum nezdinde kategorize edildi. Bu durum 'başarısız' olarak addedilen okul ve öğrencilerin aleyhine işleyerek eğitimde fırsat eşitliğini bozdu."

Ali Yalçın, merkezi yerleştirme yerine TEOG'un izleme ve değerlendirme fonksiyonun ön plana çıkarılması gerektiğini kaydederek, "TEOG'da esas sorunun merkezi yerleştirmeden kaynaklandığını bilip, geçmiş tecrübelerden de istifade ederek rasyonel ve kalıcı çözüm üretilmeli. Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunuyor ve ortaöğretime geçiş sistemi konusunda eğitimin paydaşlarıyla istişare edilmiş, olgunlaştırılmış, sürdürülebilir bir model geliştirmeye davet ediyorum." değerlendirmesini yaptı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :