TEOG'dan sonra liselere nasıl girilecek?

TEOG'dan sonra liselere nasıl girilecek?

TEOG’un kaldırılmasının ardından liselere girişte birinci kriter başarı notu olacak. Bununla birlikte öğrencinin ders dışı kültür, sanat, spor gibi aktiviteleri de puanlamada belirli oranlarda etkili olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, milyonlarca öğrencinin kabusuna dönen TEOG sınavlarının kaldırılacağını açıklaması, “yeni sistemde liseye geçişlerin nasıl olacağı” sorusunu gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde öğrencilerin ortaokul başarı notlarına göre gitmek istedikleri liseleri tercih edeceklerini, bu liselerin de, MEB’in hazırladığı sorular ve MEB’in gözetiminde yapacak sınavla, kontenjanlarına göre en başarılı öğrencileri belirleyeceklerini söyledi.

SANAT VE SPOR DA ÖNEMLİ

Akşam’ın MEB kaynaklarından edindiği bilgiye göre, hazırlıkları süren taslak çalışma liseye geçişte iki aşamalı bir süreç öngörüyor. TEOG’un kaldırılmasıyla birlikte baz alınacak birinci kriter, öğrencinin ortaokul başarı notu olacak. Öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf notlarına göre, her öğrencinin “başarı puanı” belirlenecek. 100’lük tavan sistem üzerinden hesaplanacak “başarı puanı” oluşturulurken, öğrencinin ders notlarının yanı sıra, ders dışı kültür, sanat, spor gibi aktiviteleri de puanlamada belirli oranlarda etkili olacak.

Okul öncesi eğitimde milli düzeltme

Milli Eğitim Bakanlığınca alınan geri bildirimlerde değerler eğitimi konusunda öğretmenlerin kendilerini yeterli bulmadıkları, okul öncesi dönemde mevcut materyallerin 3-6 yaş çocukların ahlaki gelişimini desteklemekten ziyade genellikle bilişsel odaklı olduğu ve oldukça fazla sayıda yanlış örneğin yer aldığı sonucuna ulaşıldı. Bu nedenle hazırlanan eğitim materyalinde milli, manevi, ahlaki ve kültürel değerlere yönelik etkinlik örneklerine sıkça yer verildi.

Gözlemciler denetleyecek

Ortaokulu tamamlayan öğrenci e-okul sistemine girerek, “başarı puanı”na uygun lise tercihlerini yapabilecek. Tercihlerin tamamlanmasının ardından liseler, başvuruda bulunan adayların katılacağı bir sınavla kontenjanlarına göre, en başarılı öğrencileri belirleyecekler. Liselerin gerçekleştireceği sınavlar, MEB’in hazırladığı sorular ve MEB gözlemcilerinin denetiminde yapılacak.

Haksız rekabete müfredat önlemi

Liseye giriş sınavlarında yöneltilecek sorular, MEB’in müfredatında yer alan konularla sınırlı olacak. Böylece hem haksız rekabet engellenecek, hem de öğrencilerin TEOG’da olduğu gibi hazırlık kurslarına para akıtmalarının önüne geçilmiş olacak.