Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı

Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- “(Türkiye ile Almanya ilişkileri) Ekonomik ilişkiler diğer tüm negatif ilişkileri düzeltme platformudur. Bu platformu her iki ülkenin menfaati açısından kaybetmemekte fayda var”- “(Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi) Bu yıl sonuna

MANİSA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Almanya ilişkilerine ilişkin, “Ekonomik ilişkiler diğer tüm negatif ilişkileri düzeltme platformudur. Bu platformu her iki ülkenin menfaati açısından kaybetmemekte fayda var.” dedi.

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) temmuz ayına ilişkin ihracat verilerinin açıklanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Almanya, Avrupa Komisyonuna Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi çalışmalarını durdurmayı tavsiye edeceğini açıklayacakmış. Güncellenme konusunda ne bekliyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Bakan Zeybekci, Almanya’nın daha doğrusu Gümrük Birliği’nin Güncellenmesiyle ilgili şu anda böyle bir yöntem ya da mekanizmanın söz konusu olmadığını kaydetti.

Zeybekci, 21 Aralık 2016 tarihinden itibaren Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Konseyi’nden oy birliğiyle Türkiye ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi ile ilgili yetki talep ettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Bu yetkinin geri alınması ya da negatife dönülmesiyle ilgili süreç ve mekanizma bellidir. Türkiye ile Almanya ilişkilerinin negatif olması, sorunlu olması, eksiye gitmesinin kaybedeni her iki ülke olur. Almanya da Türkiye de kaybeder. Doğrudan ticaretimiz 35 milyar doların üzerinde bulunuyor. Türkiye’de yatırım yapan (Alman şirketleri) ya da Almanya’da üretim yapan Türk şirketlerinin ürettikleri ticaret hacimlerine baktığımızda da bu 100 milyar doların üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla zarar gören her iki ülke olacağına göre negatif gelişmelerden sevinen ya da bundan kazananın kim olacağını aklı selim olarak iyi düşünmek lazım. Alman dostlarımıza birebir temaslarla şunu söylüyorum; siyasal söylem, bölgesel görüş farklılıkları olabilir, bazı alanlarda çelişkiler olabilir ama bunların hiçbirisine ekonomik menfaatler malzeme edilmez. Ekonomik menfaatlerin malzeme edilmesi, tartışmaya açılmasından sonra söylenecek söz kalmaz. Ekonomik ilişkiler diğer tüm negatif ilişkileri düzeltme platformudur. Bu platformu her iki ülkenin menfaati açısından kaybetmemekte fayda var.”

Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi ile ilgi süreci yakından takip ettiklerini vurgulayan Zeybekci, “Bu yıl sonuna kadar da olumlu sonuç alma gayreti içinde olacağız. Biz kendi görevlerimizi yapacağız, AB’nin de kendi sürecini tamamlayacağına inanıyoruz. Pozitif düşünüyoruz.” diye konuştu.


- “(İhracat) Hedefimizi revize etmedik”


Bir gazetecinin, “Temmuz ayından sonra parite etkisini bekliyorduk. Paritede olumlu etki var mı?” şeklindeki sorusu üzerine TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, olumlu etkinin 106 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Körfez ülkelerine yapılan ihracata ilişkin soru üzerine Büyükekşi, “Birleşik Arap Emirliklerine yüzde 43,5 artış var. Suudi Arabistan’a artış 10,9, Katar’a artış yüzde 171, Bahreyn’e artış yüzde 32. Bütün Körfez ülkelerine büyük artış var, Katar’da astronomik artış var. Herhangi bir düşüş yok. Geçen ayki durum, ramazan ayından kaynaklı bir şeydi. Katar’a karşı oluşan tepki ile olan bir düşüş söz konusu değil.” yanıtını verdi.

2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefinin artık konuşulmadığının öne sürülmesi üzerine Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefinde değişen bir şeyin olmadığını ifade ederek, şunları dile getirdi:

“2009 yılında bu çalışmayı yaptığımızda dünya dış ticareti 18,2 trilyon dolardı ve biz dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı hedefledik ve bu 500 milyar dolar yapıyordu. Ama bu ekonomistlerin öngörüleri. O zaman dünya dış ticaretinin 2023 yılına kadar 34,5 trilyon dolar olacağını varsayıyorlardı. Aradan geçen 8 yılda her yıl bir trilyon dolar artmış olsaydı şu anda 26 trilyon dolar civarında rakama ulaşılması lazımdı. Ama 2016 yılı dünya dış ticareti 16 trilyon dolar. 8 sene sonra 2 trilyon dolar da geriye gitmiş oldu. Hedefimiz dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almak, bu yönde emin adımlarla ilerliyoruz. Yapılan çalışmada bir senaryo ortaya koyuyorsunuz ve her yıl takip ediyorsunuz. Tek hedef rakam değil, aynı zamanda dünya dış ticaretinden pay alabilmek. Dünyadaki gelişmeler de bizi yakından ilgilendiriyor. Hedefimizi revize etmedik, dünya ticaretinden yüzde 1,5 paya ulaşmak için çalışıyoruz.”

Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci, Büyükekşi ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, toplantının gerçekleştirildiği Vestel City’i ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :