TDV'den 2 bin 100 yabancı öğrenciye eğitim mülakatı

TDV'den 2 bin 100 yabancı öğrenciye eğitim mülakatı

ANKARA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Türkiye’de uluslararası ilahiyat fakülteleri ve imam hatip liselerinde eğitim görmek isteyen 80 ülkeden 2 bin...

ANKARA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Türkiye’de uluslararası ilahiyat fakülteleri ve imam hatip liselerinde eğitim görmek isteyen 80 ülkeden 2 bin 100 öğrenciye mülakat yapıyor.
TDV ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğiyle organize edilen uluslararası imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültesi öğrenci seçimi mülakatları Kazakistan’da devam ediyor.

TDV Eğitim Uzmanı Önder Koğak, eğitim faaliyetlerinin kendileri açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda TDV’nin hem yurt dışı hem de yurt içindeki okullarında çok sayıda öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Vakfın halen yurt dışında 11 ülkede lise ve üniversite düzeyindeki 18 kuruma eğitim desteği sağladığını belirten Koğak, bu okullarda 3 bin 635 öğrencinin eğitim aldığına işaret etti.

Koğak, 108 farklı ülkeden Türkiye'ye, imam hatip liselerinde ya da ilahiyat fakültelerinde eğitim almak üzere çok sayıda öğrenci getirdiklerini aktararak, 80 ülkede 2 bin 100 öğrenciye, TDV ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerince mülakatlar yapıldığını vurguladı.

Kayseri, Konya ve İstanbul’da da iki olmak üzere Türkiye'de 4 uluslararası imam hatip lisesi bulunduğunu söyleyen Koğak, bu okullarda farklı ülkelerden bin 20 öğrencinin eğitim aldığını ifade etti.

Koğak, "2014-2015 eğitim öğretim dönemi itibarıyla Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinden 986 öğrencimiz mezun olmuş ve yükseköğrenim hakkı kazanmıştır." dedi.

Türkiye’de ilahiyat alanında lisans ve lisansüstü eğitim imkanı da sunduklarını vurgulayan Koğak, şunları kaydetti:
"Program kapsamında 13 ilahiyat fakültesinde 48 ülkeden 306 öğrenci lisans, 31 ülkeden 134 öğrenci ise lisansüstü düzeyinde eğitim görmektedir. Programdan bugüne kadar 597 öğrencimiz mezun olmuştur. Ülkelerine dönen mezunlarımız ilahiyat fakültelerinde, il kadılıklarında (müftülüklerde), üniversitelerde, devlet din komisyonlarında, bakanlıklarda, belediye ve okullarda değişik kademelerde görevler yaparak ülkelerinin ilmi, dini ve kültürel gelişimine katkı sağlamaktadırlar."

Koğak, bölgedeki diğer ülkelerde de mülakatlar yaptıktan sonra Türkiye’ye döneceklerini ifade etti.

Mülakatlara katılan Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Yılmaz ise ata yurdu Kazakistan'a eğitim mülakatları ve ramazan programı için geldiklerini anımsatarak, "Türkiye'deki İslam olgusunun ve ilahiyat anlayışının temelinde Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin hoşgörü anlayışı var. Biz de torunlarını kendi ülkemizde görmekten mutluluk duyarız. Eğitim için Türkiye'yi tercih etmeleri takdire şayan." şeklinde konuştu.
Mülakatlar için 400 kilometrelik mesafeden gelen Bilora Gaffurova(15) ise "Türkiye'yi çok seviyorum. İmam Hatip Lisesinde okumak istiyorum.İnşallah mülakatları geçerim." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler