TDBB'den Kırgızistan'a cami

TDBB'den Kırgızistan'a cami

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve üye belediyeler iş birliğinde Kırgızistan'ın Çolpan Ata şehrinde yaptırılacak camide, aynı anda 220 kişi namaz kılabilecek

İSTANBUL (AA) - Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve üye belediyeler iş birliğinde Kırgızistan'ın Issık Göl Bölgesi Çolpan Ata şehrinde cami yaptırılacak.

TDBB'nin açıklamasına göre, mart ayında TDBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Kırgızistan Issık Göl Devlet İdaresi Başkanı Danır Imanaliev arasında imzalanan iş birliği protokolünün ardından gerekli işlemler hızla tamamlanarak "Bulan Sögüttü Camisi"nin inşaatına başlandı.

Çolpan Ata şehrine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Bulan Sögüttü beldesinde yapımına başlanan cami, tamamlandığında 134 metrekare oturum alanına sahip olacak. İki katlı camide aynı anda 220 kişi namaz kılabilecek.

Osmanlı mimarisi özelliklerine sahip olacak cami, bodrum kat ve namaz katı olmak üzere iki bölümden oluşacak. Bodrum katta iki ayrı kapısı olacak caminin bir bölümü, erkek bir bölümü de kadın kurs yeri olarak tanzim edilecek. Bu katta ayrıca imam ofisi ve teknik oda da bulunacak.

Namaz katının zeminden ana kubbe yüksekliği 7 metre, ana kubbe çapı 9 metre olacak. Cami içinde klasik Osmanlı tezyinat süslemesi ve mukarnas bezemesi de yapılacak ve Osmanlı tarzında mihrap, minber ve kürsü yer alacak.

Tek şerefeli bir minarenin olacağı camide, farklı boy ve ebatlarda 22 müzeyyen pencere bulunacak. Caminin ana kubbe kaplaması alüminyumdan, dış cephe kaplaması traverten mermer şeklinde olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :