TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu

TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Kaya:- "Avrupa'da özellikle yabancılara ama spesifik olarak da mültecilere karşı insan hakları ihlallerinin olduğu aşikar"

TBMM (AA) - İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya, "Avrupa'da özellikle yabancılara ama spesifik olarak da mültecilere karşı insan hakları ihlallerinin olduğu aşikar." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan ''Mülteci Hakları Alt Komisyonu'' AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Uslu, komisyonun bütün siyasi partilerin ortak kararı ile kurulduğunu hatırlatarak, mültecilere ilişkin yerinde incelemeler yapmaya devam edeceklerini söyledi. Uslu, mültecilerin, Türkiye, Avrupa ve dünya için önemli bir gündem olduğuna vurgu yaptı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya komisyona yaptığı sunumda, göç konusunun sadece hukukla sınırlı bir konu olmadığını, sadece hukuki perspektifin veya diğer perspektiflerin tek başına yeterli olmayacağını ve bütün bilim dallarının birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası göçün, düzenli ve düzensiz olarak ayrıldığına dikkati çeken Kaya, düzenli göçün o ülkenin göçle ilgili kurallarına riayet edilerek yapılan göç, düzensiz göçün ise bu kurallar ihlal edilerek yapılan göç olduğunu söyledi. Kaya, "Mültecileri ve mültecilik iddiasında bulunanları düzensiz göçmen saymamız kategorik olarak doğruyu ifade etmez." ifadesini kullandı.

Kaya, şunları kaydetti:

"Avrupa'da iki şey birbirine koşut olarak gerçekleşiyor. Ekonomik kriz ve onunla el ele yürüyen yabancı düşmanlığı hususudur. Medyaya yansıyor ama onun da ötesinde özellikle insan hakları kuruluşlarının raporlarına yansıyor. Avrupa'da özellikle yabancılara ama spesifik olarak da mültecilere karşı insan hakları ihlallerinin olduğu aşikar. Irkçı partilerin yükselişi bunu doğruluyor. Gerçekleşen seçimlerde bu konunun önemli bir gündem olması bunu doğruluyor."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler