TBMM KİT Komisyonu

TBMM KİT Komisyonu

TEİAŞ Genel Müdürü Yıldırım:- "(31 Mart 2015'te yaşanan elektrik kesintisi) Bir sürü spekülasyon yapıldı, bunlar doğru değil" - "Sistemimize siber saldırı gerçekleştirilmemiştir. Sistemimiz siber saldırı yapılmaya müsait olmayan bir altyapıya sahiptir"- "

TBMM (AA) - Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Mehmet Sinan Yıldırım, 31 Mart 2015'te Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisine ilişkin, "Bir sürü spekülasyon yapıldı. Bunlar doğru değildir. Sistemimize siber saldırı gerçekleştirilmemiştir. Sistemimiz siber saldırı yapılmaya müsait olmayan bir altyapıya sahiptir." dedi.

TBMM KİT Komisyonunda, TEİAŞ'ın 2013-2014 dönemi hesapları görüşüldü.

TEİAŞ Genel Müdürü Yıldırım, burada yaptığı sunumda, 31 Mart 2015'teki kesintinin genel bir kesinti olması açısından ilk olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Fransa'da uzaktan kumanda sistemi bulunuyor, ancak Türkiye'de uzaktan müdahaleye imkan veren bir sistemimiz yok. Bütün komutlarımız sesli iletiliyor. Bir sürü spekülasyon yapıldı. 31 Mart 2015'te karşılaştığımız Türkiye genelindeki elektrik kesintisi hakkında yapılan spekülasyonlar doğru değildir. Sistemimize siber saldırı gerçekleştirilmemiştir. Sistemimiz siber saldırı yapılmaya müsait olmayan bir altyapıya sahiptir." ifadelerini kullandı.

Sistemin kapalı devre bir ağ sistemine sahip olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ülkemizde genel olarak doğuda üretilen elektriğin batıya iletildiği bir altyapı sistemi var. 31 Mart'ta bakım, tel çekimi ve emniyet çalışmaları gibi çeşitli nedenlerle, sistem iki ayrı adaya bölünmüştür. 8 saniye içinde de kendisini kapatmıştır. Bu kısa sürede insani bir müdahaleye imkan kalmamıştır. Türkiye ilk defa böyle bir durumla karşılaşmıştır. ABD'de benzeri bir durum yaşanmış ve arıza 48 saatte giderilmiştir. Brezilya'da ise 128 milyon insanı etkileyen benzer bir arıza, ancak 23 saatte giderilebilmiştir. 73 bin megavatlık Türkiye gibi bir sistemi 2 saat içinde devreye alabilmek TEİAŞ'ın başarısıdır. Avrupa Elektrik İletim Ağı (ENTSO-E), kısa sürede sistemi devreye aldığımız için bizi tebrik etti. Bizler, bunların engellenmesi adına Ar-Ge çalışmalarına 10 milyon liralık bir kaynak ayırıyoruz."

TEİAŞ olarak bu süreci en iyi şekilde yürüttüklerini ifade eden Yıldırım, "Bu konuda, çok hesap verdik, ENTSO-E'ye bile. Bu konu araştırılsın ve soruşturulsun. Bizler bunu söyleyecek kadar açık yürekliyiz, artık bu konular önümüze gelmesin." diye konuştu.

- Kayıp kaçak oranı yüzde 2,5

Yıldırım, TEİAŞ'ın elektrik iletim hatlarında elektrik kesintisine gidilmeden canlı bakım yapılmaya başlandığını belirterek, helikopterler ve termal kameralarla yapılan denetimlerle arızaların azaltılmasına çalıştıklarını söyledi.

Dünya genelinde elektrikte kayıp kaçak oranlarının yüzde 3 düzeyinde bulunduğunu anlatan Yıldırım, Türkiye'de de bu oranın yüzde 2,5 olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, 2015'te TEİAŞ'a sağlanan 2 milyar 350 milyon liralık yatırım bütçesinin yüzde 96'lık bir oranla yatırıma dönüştürüldüğünü belirtti. Yıldırım, kurumun vadesi geçmiş toplam alacağının 378 milyon lira olduğunu, Hazine devirli dış krediler haricinde vadesi geçmiş borcunun ise bulunmadığını kaydetti.

Dünyadaki denizaltı iletim hatları arasında Çanakkale Boğazı geçiş projelerinin yekpare ve eksiz kablo bağlantısı açısından dünyadaki ilk ve tek iletim sistemi olduğunu anlatan Yıldırım, ENTSO-E anlaşmaları kapsamında komşu ülkelerle senkronizasyon gerçekleştirebilmek için kapsamlı karşılıklı iletim çalışmalarına devam edildiğini dile getirdi.

Yıldırım, TEİAŞ'ın Avrupa ile elektrik iletim hatları entegrasyon ve senkronizasyon çalışmaları gerçekleştirdiğini söyledi.

ENTSO-E'ye katılmak için 2010'da başvurulduğunu, 2015'te TEİAŞ’ın gözlemci üye statüsüne ulaştığını ifade eden Yıldırım, hedeflerinin tam üyelik olduğunu dile getirdi.

Daha sonra TEİAŞ'ın 2013 ve 2014 yılı hesapları ibra edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler