TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti'li Torun:"PYD terör örgütü PKK'nın temsilcisidir, Kürtlerin değil. PYD de PKK gibi Stalinist bir örgüttür" - CHP'li Yılmaz:"Hükümetin bütün sorunlara, yaşanan bütün sıkıntılara rağmen, Irak merkezi hükümetini esas alan bir diyalog kanalını açan b

TBMM (AA) - AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, "PYD terör örgütü PKK'nın temsilcisidir, Kürtlerin değil. PYD de PKK gibi Stalinist bir örgüttür." dedi.

HDP, Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle "AK Parti Hükümetinin Suriye ve Irak politikalarındaki sorunların belirlenmesi, çözümler için yol haritasının tespit ve uygulanmaya konmasına" ilişkin verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisini TBMM Genel Kuruluna getirdi.

Partisinin önerisi hakkında söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yapılması gerekenin başlangıçtan itibaren Suriye Kürtleriyle ilgili doğru bir perspektifin ortaya konulması olduğunu savundu. Tan, "Kürtlerin, Suriye ve Irak'taki statüleriyle ilgili, Türkiye'deki toplumsal barışla ilgili lütfen bir proje ortaya koyunuz. Bizim projemizi beğenmiyorsanız, siz bir proje ortaya koyunuz." ifadesini kullandı.

AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun ise araştırma önergesinin gerekçesinde belirtilen hususların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Torun, Suriye'de, yıllarca Kürtlerin her türlü haklarını reddeden, hatta kimlik bile vermeyen Baas yönetimi ile PKK'nın Suriye kolu PYD'nin işbirliği içine girdiğini, PYD'nin kendilerine yıllarca zulmeden rejimin safında muhaliflerle savaştığına dikkati çekti.

Torun, şöyle devam etti:

"PYD terör örgütü PKK'nın temsilcisidir, Kürtlerin değil. PYD de PKK gibi Stalinist bir örgüttür. Hakim olduğu yerde başka hiçbir siyasi görüşün barınmasına müsade etmemiş, sadece Arap ve Türkmenleri değil kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri de bölgeden sürmüştür. Bölgeden yüzbinlerce Kürt, PYD zulmünden kaçarak Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine ya da Türkiye'ye göç etmiştir. PYD lideri kendi ağabeyini bile farklı düşündüğü için bölgede barındırmamış, bu kişi halen Türkiye'de yaşamaktadır.

Bu arada Irak'ta ortaya çıkan DEAŞ terör örgütü, Suriye'ye geçmiş ve Suriye'de nüfus mühendisliği yapmak isteyen güçlere hizmet etmeye başlamıştır. Suriye'nin kuzeyinde, PYD eliyle etnik ve ideolojik temizlik yapılmasına DAEŞ aracılık etmiştir."

Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'ın sınırlardan temizlendiğini ve Özgür Suriye Ordusu'nun yerleştiğini dile getiren Torun, El Bab'a kadarki bölgenin DEAŞ'tan tamamen temizleneceğini ve bu bölgenin güvenli bölge haline geleceğini, Türkiye'nin burada terör örgütlerinin oldu bittisine asla müsade etmeyeceğini bildirdi.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz ise dış politikada iki konunun aciliyet taşıdığını, bunların komşularımız Irak ve Suriye olduğunu, Irak ve Suriye'de pek iç açıcı bir tabloyla karşılaşılmadığını söyledi. Yılmaz, "Hükümetin, bütün sorunlara, yaşanan bütün sıkıntılara rağmen, Irak merkezi hükümetini esas alan bir diyalog kanalını açan bir stratejiye ihtiyacı var. Bunun acilen devreye sokulması gerektiğini aksi taktirde Türkiye'yi gerçekten uluslararası arenada zorlayacağını söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, Suriye'de diplomatik çözümün maalesef henüz olamadığını, diplomatik çözümü gerekli kılan bütün şartlar esasen olmasına rağmen masaya yanaşılmadığını, Türkiye'nin Irak'ta olduğu gibi Suriye tablosuna da çok fazla dahil edilmek istenmediğine dikkati çekti.

Yerinden söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez'in resmi ikametgah adresine, ailesinin yaşadığı eve polis tarafından baskın yapıldığını ve bunun "haydutluk" olduğunu savundu.

AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan da Hükümetin ve AK Parti'nin Suriye politikasındaki duruşunun çok açık, net ve doğru bir yerde olduğunu vurguladı. Alparslan, "Mevcut olan sınırlarımızın varlığı, geçmiş tarihi bağlarımız, orada yaşanan pek çok dramın bir şekilde bizleri ilgilendirmesi ve orayla ilgilenmemizi de en doğal hale getirmektedir." diye konuştu.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler