TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Özel: "TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bir an önce toplantıya çağrılmalı, cezaevlerindeki işkence iddialarını incelemeli"- MHP Grup Başkanvekili Akçay: " Meydanlarda devleti anonim şirket gibi yönetmek isteyen anlayışa, devl

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun bir an önce toplantıya çağrılması ve cezaevlerindeki işkence iddialarını incelemesi gerektiğini söyledi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "özellikle son dönemde cezaevlerindeki hak ihlallerine" ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, öneri lehinde yaptığı konuşmada, darbecilerle mücadele etme adı altında doktorun, tiyatro sanatçısının, çalışanın, herkesin hedefte olduğunu savundu. Beştaş, bir darbenin bastırıldığını ancak başka bir darbenin bütün hızıyla Türkiye'de kol gezdiğini ileri sürerek, OHAL'in ilk olarak cezaevleri ve gözaltlarına geldiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, darbe girişiminin faili FETÖ'nün, kamu kurum ve kuruluşlarındaki, ekonomideki, sivil toplumdaki yapılaşmasının devleti bir ur gibi sardığını, bu uru temizlemenin görevleri olduğunu ifade etti.

Hükümetin, Meclis'ten onay almaya geldiğinde bu görevin gereğini yerine getirdiklerini anlatan Akçay, hükümete terör örgütlerini temizlemesi için yetki verdiklerini belirtti. Akçay, darbe girişiminin hedefinin Türkiye Cumhuriyetinin varlığı, milletin bütünlüğü olduğuna işaret ederek, 15 Temmuz'dan bugüne kadar vatandaşların meydanlarda Kurtuluş Savaşı kazanımlarına, kurucu ve milli iradeye sahip çıktığını anımsattı.

Meydanlardan, başka niyetler veya başkanlık gibi birtakım fiili durumlar devşirmeye çalışmanın beyhude bir çaba olacağını öne süren Akçay, "Çünkü meydanlarda devleti anonim şirket gibi yönetmek isteyen anlayışa geçit yoktur, meydanlarda, devlet yönetiminde merdiven altı, informel ilişkilere geçit yoktur." diye konuştu.

Akçay, terörle mücadele kılıfı altında şahsi yönetimin inşa edilmeye çalışıldığını üzülerek gördüklerini iddia ederek, "15 Temmuz'a giden yol bu yönetim anlayışıyla döşenmedi mi? Devletin birtakım çıkar gruplarının, cemaatin, paralel yapılarla yönetilmesinin 15 Temmuz'daki payını düşündünüz mü?" sorularını yöneltti.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, OHAL ilanıyla birlikte cezaevlerinde hak gaspı yaşandığını ileri sürerek, tutuklu ve hükümlülerin en önemli hakkının savunma hakkı olduğunu söyledi. Sarıhan, "Destan yazıldı" denildiğine işaret ederek, yazılan destanın hukuk, adalet, eşitlik, insan hakları, saygıyla beslenmezse kısa sürede gölgeleneceğini, kararacağını savundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, Meclis komisyonlarına ulaşan 146 başvuru arasında, olağanüstü hal dönemine ilişkin olarak ceza infaz kurumlarında işkence, darp, kötü muamele iddiasının olmadığını bildirdi. Benli, ister olağan ister olağanüstü dönemde olunsun, cezaevlerinde işkence, kötü muamelenin asla kabul edilemeyeceğini, bunun Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlarla değişmeyeceğini vurguladı. Benli, temel ilkelerinin insan olma onuruna saygı, kişilerin ceza infaz kurumunda olmasının ek ceza haline getirilmemesi olduğunu ifade etti.

Benli, 13 bin 500 tutuklunun gelmesiyle birlikte, sayının artmasından kaynaklı olarak haftada bir görüşme imkanı sağlanması halinde diğer mahpuslara bu hakkın kullandıramayacağını, dengeyi sağlamaları gerektiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise bu konuşmaların yapılması yerine TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun derhal toplantıya çağrılması gerektiğini, komisyon bünyesindeki cezaevleri alt komisyonunun gerekirse güçlendirilerek cezaevlerindeki işkence iddialarını incelemesini istedi. Özel, böylece Türkiye'nin, 2016'da böyle bir ithamla karşı karşıya kalmayacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler