TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Genel Kurul toplantısına, Almanya'nın, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan kararı kabul etmesiyle ilgili metin hazırlamak üzere ara verildi-TBMM Başkanvekili Hamzaçebi:-"Birinci Dünya Savaşı'nın özel koşulları içer

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Alman Federal Meclisinin (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesiyle ilgili bir metin hazırlanması için birleşime ara verildi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başkanlığında toplandı.

Hamzaçebi, son birleşim kapanmadan önce Genel Kurulda yaşanan tartışmayı anımsatarak, bu konuya ilişkin açıklama yapmak istediğini kaydederek, "Bu kürsüden doğrudan milletimize ve burada bulunan sayın milletvekillerine hitap ediyoruz. Dolayısıyla ülkemizin içinde bulunduğu siyasi iklim ve gündem, buradaki tartışmaları zaman zaman doğrudan etkileyebilmektedir." dedi.

Hamzaçebi, bu noktada milletvekillerine düşenin, sorumluluğun farkında olup yakışan bir üslupla bu tartışmaları yapabilmek olduğunu belirterek, söz alan milletvekillerini ve sorulara yanıt veren bakanları temiz bir dil kullanmaya davet etti.

Milletvekilleri ve hükümetin elbette çok sert eleştirilere hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Hamzaçebi, "Bu eleştiriyi ifade ederken, üslubumuzun, eleştirinin ötesinde siyasetin konusu olmaması gereken aile ve akrabalık ilişkilerine yönelmemesi ya da 'dinlerseniz anlayacaksınız' türünden karşı tarafı incitecek bir hal almamasına özen göstermemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, temiz dil içermeyen beyanların Meclis'in, milletvekillerinin, genel olarak siyaset kurumunun halk nezdinde itibarını zedeleyeceğini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

-Birleşime ara verildi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yerinden söz alarak, Alman Federal Meclisinin (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısıyla ilgili ortak deklarasyon hazırlanmasını önerdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da bu yönde görüş bildirdi.

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, "Birinci Dünya Savaşı'nın özel koşulları içerisinde Türkler ve Ermenilerin yaşadıkları karşılıklı acıların, diğer ülkeler parlamentolarında siyaset konusu olmasını, herhangi bir uluslararası mahkeme kararı olmadan bunların 'soykırım' olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyorum." ifadesini kullandı.

Hamzaçebi, daha sonra grup başkanvekilleriyle görüşmek üzere birleşime ara verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler