TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, tutuklu milletvekilleri konusunun araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, tutuklu milletvekilleri konusunun araştırılmasına ilişkin önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerinde söz alan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Türkiye'de belli bir süredir, yargının tarafsız, bağımsız ya da siyasi güdümle mi karar verdiğine dair tartışmaların yaşandığını söyledi.

Yıldırım, "siyasi soykırım operasyonları" olarak adlandırdıkları operasyonların çözüm ve barış sürecini sonlandırma hedefi güttüğünü savunarak, "Bu ülkede darbeler zinciri, çözüm sürecini bitirmek üzere 30 Ekim 2014 günü MGK'ca planlanmış ve 20 Temmuz günü Ceylanpınar'da 2 polisin gece uykusunda öldürülmesiyle yürürlüğe konmuştur." dedi.

Türkiye'nin hızla bir uçurumun kıyısına sürüklendiğini iddia eden Yıldırım, "Ülkenin götürülmek istendiği felaket içerisinde sizin akıbetiniz 80 milyonun akıbetinden farklı olmayacaktır." diye konuştu.

- "Önerinin burada kabul edilmesi mümkün değildir"

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da milletvekillerinin parlamentoda milletin amaç ve çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Önergenin, tutuklu milletvekilleriyle alakalı olarak mahkemelerde alınan kararların bir araştırma komisyonu kurularak incelenmesini öngördüğünü ifade eden Çavuşoğlu, "Anayasamızın 138'inci maddesine baktığımızda, 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.' diyor. Bu konu yargının konusu ve Anayasanın 138'nci maddesi gereğince bu önerinin burada kabul edilmesi mümkün değildir." diye konuştu.

- "Korumanız gereken hukuk bu Parlamentonun hukukudur"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargısız infaza maruz kaldığını söyledi.

Bugün CHP'nin ya da HDP'nin milletvekillerinin tutuklanabileceğini, Berberoğlu için verilen kararın yarın uluslararası bir ceza mahkemesinin iddianamesinin dayanağı olabileceğini vurgulayan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Defalarca uyardım, 'yanlış yapıyorsunuz.' dedim. Enis Berberoğlu casus, ceza aldı, hapiste... Vallahi sizleri kimse kurtaramaz, açık söylüyorum, yarın öbür gün öyle bir iddianameyle karşı karşıya kalırsınız ki eski Yugoslavya gibi, Ruanda gibi bir iddianameyle karşı karşıya kalırsınız, defakto bir mahkeme kurulur ve Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili olarak, aynen o MİT tırlarındaki bu mahkeme kararı iddianamenin başlangıcı olur. İntikam alabilirsiniz, güç sizde olabilir ama kurtulamayacaksınız. Sizin korumanız gereken hukuk bu parlamentonun hukukudur. Bu parlamentonun, milletvekillerinin hukukuna sahip çıkın. Bu parlamentoyu kullanamıyoruz, dinlemiyorsunuz. İnsanlarda adalet duygusu kalmadı. Bu yargı daha önce de tarafsız bağımsız değildi, şimdi de değil. Yargı güçten yanadır. Şimdi güç sizsiniz. Burada barışı sağlayalım. Dışarı karşı siz güçlü olun. Burada bize düşmanca davranıyorsunuz. Damatlar kaçmayacak, milletvekili kaçacak öyle mi?"

- "Mesaj mı veriyorsunuz?"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise Tanrıkulu'na tehdit etmeyi bırakmasını tavsiye etti.

Tanrıkulu'na, "Birileri sizin kulağınıza üfürdü mü? Mesaj mı veriyorsunuz? 'Gidin TBMM'den bu sözleri söyleyin' diye bir şey mi söylendi size. Biz hiçbir vesayeti kabul etmedik, bundan sonra da etmeyiz. Sayın Tanrıkulu'nun ifadelerine bakıldığında nefret içeriyor. Bu tehditler bizi korkutamaz. Sizi de insafa davet ediyorum." diye konuştu.

Bunun üzerine Tanrıkulu ise "Sen kısa pantolonla gezerken ben insan hakları mücadelesi yapıyordum. Kimse benim kulağıma bir şey fısıldamıyor. Bu cumhuriyeti senin kadar korumaya çalışıyorum." şeklinde cevap verdi.

Mehmet Muş, aklın yaşta değil başta olduğunu belirterek, "Sözünüzün bittiği yerde don meselelerine girmeyin, içinde boğulursunuz." dedi.

Tartışmaların devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi birleşime ara verdi.

Aranın ardından HDP'nin önergesi kabul edilmedi.

Öte yandan MHP'nin, çiftçilerin üretim ve pazarlamada yaşadığı sorunların araştırılması hakkında verdiği önerge de kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :