TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi:-"19 Mayıs, dağılan bir imparatorluğun ardından toprakları işgal edilerek, geleceği yok edilmek istenen bir milletin yoktan var olduğu, kurtuluş mücadelesinin başladığı gündür"

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 19 Mayıs'ın, dağılan bir imparatorluğun ardından toprakları işgal edilerek geleceği yok edilmek istenen bir milletin yoktan var olduğu, kurtuluş mücadelesinin başladığı gün olduğunu belirtti.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Hamzaçebi'nin başkanlığında toplandı.

Gündemdışı konuşmalara geçilmeden önce Hamzaçebi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.

Hamzaçebi, 19 Mayıs'ın, dağılan bir imparatorluğun ardından toprakları işgal edilerek geleceği yok edilmek istenen bir milletin yoktan var olduğu, kurtuluş mücadelesinin başladığı gün olduğunu söyledi.

Hamzaçebi, 16 Mayıs 1919'da Atatürk ve kendisiyle birlikte Bandırma Vapuru'na binen, bağımsızlık için ölümü göze alan 48 yurtseverin, "Ya istiklal ya ölüm" diyerek Kurtuluş Savaşı'nı ve tam bağımsız, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini attığını ifade etti. Hamzaçebi, 98 yıl önce bağımsızlık meşalesinin fitilini ateşleyen ve sonrasında Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkarak Cumhuriyeti kuran bu ruhun, sahip oldukları tüm özgürlüklerin güvencesi olduğunu bildiklerini kaydetti. Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin gençleri de bunu çok iyi bilmektedir. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak bastığı gün olan 19 Mayıs'ı, Türk gençliğine armağan ederken, 'En büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti'ni de yine gençlere emanet etmiştir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kurtuluş mücadelesinin tüm kahramanlarını ve şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum."

Hamzaçebi, bugün Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vefatının 8. yılı olduğunu anımsatarak, Saylan'ın, kendisini bilime, insanlığa, Türk kadınının aydınlanmasına ve kız çocuklarına adadığını, eğitim imkanı sağlayarak on binlerce çocuğun yolunu aydınlattığını anlattı.

Saylan'ın, çok değerli bir cumhuriyet kadını olduğunu dile getiren Hamzaçebi, Saylan ile bürokrasi yıllarında tanıştığını, değerli bir insan olduğunu belirtti. Hamzaçebi, Saylan'ı, ölüm yıl dönümünde rahmet ve şükranla andı.

Genel Kurulda daha sonra gündemdışı konuşmalara geçildi.

-"Tarihi yeniden yazdığı gün"

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, gündemdışı konuşmasında, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 98. yıl dönümünü gurur ve heyecanla karşıladıklarını anlattı.

Usta,19 Mayıs 1919'un, Türk milletinin kendisine biçilmiş kefeni yırtarak tarihi yeniden yazdığı, bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü tarih olduğunu dile getirdi.

19 Mayıs'ın, milletin, söndürülemeyen istiklal meşalesini yaktığı gün olduğuna işaret eden Usta, şöyle devam etti:

"19 Mayıs, milli mücadelenin dalga dalga Anadolu'ya yayıldığı, milletimizin makus talihini yenerek, bağımsızlık ve özgürlük meşalemizin sönmeyeceğinin ilan edildiği, adeta kendi küllerinden doğduğu bir varoluş destanıdır. Samsun'da başlayan milli mücadele süreci, millet sevgisinin, aklın ve en önemlisi sabrın sınandığı milliyetçiliğin yol haritasıdır. Ülkenin içinde bulunduğu durumun bir yazgı olmadığını düşünen ve milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına inanan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Türklüğün kurtuluşu ve vatanın selameti için Samsun'dan başlayarak tüm Anadolu'ya yayılan bir kutlu mücadeleyi başlatmışlardır. Anadolu'ya taşınan bağımsızlık ideali ve mücadele azmi, Havza'dan alevlendi, Amasya’dan körüklendi, Erzurum'dan yayıldı ve Sivas'tan tüm vatan sathında yankı buldu. Türk milleti, onun liderliğinde hürriyetini zincire vurmak isteyen zalim tutkulara karşı amansız ve acımasız bir savaş verdi. Bu savaş haklı ve meşruydu. "

Usta, 98 yıl önce, "Türk milleti etnik topluluklar koleksiyonu" olsun diye Samsun’a çıkılmadığını, "etnik ve mezhepsel aidiyetlerin millet bilincinin önüne geçsin" diye ilk adımın atılmadığını söyledi. Usta, Samsun'a, Türk milletinin namusunu, şerefini kurtarmak ve kimseye muhtaç olmadan var olabilmesini sağlamak ve sağlama almak için çıkıldığını dile getirdi.

Ne kadar övünseler, ne kadar gururlansalar az olduğunu ifade eden Usta, "Dün olduğu gibi bugün de aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan topraklarını parçalamaya çalışanlara, Türk milletini bu topraklardan kovmanın hesabını yapanlara karşı, aziz milletimiz, milli heyecan ve azimle aşılmaz sur, yıkılmaz kale ve bükülmez bilek olacaktır." dedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, yaptığı gündemdışı konuşmada, Amasra'da madencilik sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin, yer altında çalışan sendika üyesi 28 maden işçisinin işine, işgücü fazlalığını gerekçe göstererek geçen hafta son verdiğini söyledi.

Yalçınkaya, bu şirketin, 2005'te, devlete ait Amasra B sahasını rödovans karşılığında kömür çıkarmak için aldığını, o günden bugüne kadar da devlete taahhüt ettiği kömürü çıkarmak yerine termik santral kurma peşinde koşturduğunu savundu.

Şirketin, devleti milyarlarca lira zarara uğrattığını, kurmak istediği termik santral için "ÇED olumlu" kararı aldıktan sonra işçi kıyımına başladığını, 1 yılda yaklaşık 100’e yakın işçiyi işten çıkardığını öne sürdü.

Yalçınkaya, şirketin 28 işçiyi, "Size verecek işim yok, iş gücü fazlasısınız." diyerek işten çıkardığını, ancak daha sonra 50 Çinli işçiyi işe aldığını söyledi.

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım da Kudüs Günü dolayısıyla gündemdışı söz aldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yerinden söz alarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladılar.

Akçay, 19 Mayıs'ın, Türk milletinin tarihindeki önemli dönemeç ve başlangıçlardan biri olduğuna işaret etti. Akçay, Samsun'da yakılan istiklal meşalesinin Amasya, Erzurum, Sivas, Balıkesir, Nazilli, Alaşehir ve Ankara'da milli kuvvetlerin bir araya gelmesiyle tüm vatan topraklarını sardığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Altay, 19 Mayıs'ın Meclis, ülke ve millet için en önemli günlerden olduğunu belirtti. Altay, bugünün, 29 Ekim, 23 Nisan, 30 Ağustos, 9 Eylül'e kaynak olan bir gün, kuruluş ve kurtuluşların adı olduğunu ifade ederek, "Yoktan var olmanın, tam bağımsızlığımızın ilham kaynağıdır. Böyle bir günün gençler başta olmak üzere, milletçe coşkusunu Türkiye'nin bazı noktalarında yaşayamamak, parlamentonun en büyük ayıbı olsa gerek. İstanbul Valiliğinin, Beşiktaş'taki kutlamaları yasaklaması, valinin cumhuriyeti içşelleştiremediğinin göstergesi olsa gerek. Bunun arkasında art niyet arıyorum, cumhuriyetin icaplarına uymaktan imtina etme anlayışı arıyorum, Atatürk'e kin arıyorum." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a çıktığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin mimarisini oluşturduğunu dile getirdi. Bostancı, 19 Mayıs'ın, işgalcilere karşı millet iradesinin örgütlenmesinin, direnişinin çok önemli bir miladı olduğuna işaret etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler